Българският президент Румен Радев ще вземе участие в Санкт-Петербургския международен

...
Българският президент Румен Радев ще вземе участие в Санкт-Петербургския международен
Коментари Харесай

Радев: Най-надеждни са директните доставки на руски газ за България

Българският президент Румен Радев ще вземе присъединяване в Санкт-Петербургския интернационален стопански конгрес.Икономическото съдействие с Русия би трябвало да се развива макар глобите и контрасанкциите, изключително в областта на енергетиката. В момента построяваме мощности за приемането на спомагателни количества съветски газ, само че най-надеждни остават директните доставки на „ синьо гориво “ посредством водопровод от Русия до България през Черно море. Осъществяването на АЕЦ „ Белене “ е неизбежно, тъй като в нея са вложени 3 милиарда лева пари на данъкоплатците. На 22 май 2020 година ще стане ясно кой ще строи втората атомна централа. Членството на Македония в НАТО не може да бъде за никого източник на заплаха. България е „ източната врата “ на Европа и може да спомага за развиването на разговора и икономическите връзки сред Европейския съюз и Русия. Правителството отпуска незадоволително пари за превъоръжаването на българската войска и България ще би трябвало да продължи съдействието с Русия за поддържане на бойната подготвеност на своите въоръжени сили.

В навечерието на своето посещаване в града на Нева, президентът Румен Радев оцени в изявление за ТАСС вероятностите на съдействието с Русия и показа своите бъдещи проекти.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението на кореспондента на ТАСС Игор Ленкин с българския държавен глава:

ТАСС: Г-н президент, Вие за пръв път участвате в Санкт-Петербургския интернационален стопански конгрес. С какво Ви притегли той, какви са задачите, които сте си сложили с това посещаване?

Румен Радев: Икономическият конгрес в Санкт Петербург се утвърждава като една от водещите интернационалните платформи за обмяната на хрумвания в областта на стопанската система и политиката. По тази причина високо оценявам поканата за присъединяване в този конгрес. Уникалното географско и културно състояние на България на кръстопътя на разнообразни култури я трансформира в забавен сътрудник. Убеден съм, че все по-широк кръг от политици и предприемачи стигат до този извод. Най-активните от тях към този момент са в България. Форумът ще ни разреши да представим нашите благоприятни условия пред солидна публика.

ТАСС: Кое ще бъде най-важното в границите на тази аудиенция?

Румен Радев: Още в деня на идването ми ще се срещна с президента на Руската федерация Владимир Путин. Предстоят ми срещи с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и други международни водачи.

През 2018 година с президента Путин възстановихме разговора на високо ниво сред България и Русия след десетилетно спиране. Нашите държавни управления би трябвало да материализират този разговор. Струва ми се, че ние с президента Путин споделяме тази вяра. Фактът, че ние се срещаме към този момент повторно за подобен къс период, внася нова динамичност в нашите връзки.

ТАСС: Кои съгласно вас са опорните точки на икономическото съдействие сред двете страни в бъдеще?

Румен Радев: Русия е един от най-важните външноикономически сътрудници на България. И в областта на туризма, и в строителството, и в хранителната индустрия. По отношение на енергийните запаси Русия играе преобладаваща роля. Нашата страна внася от Русия енергийни запаси за милиарди левове и този импорт образува главната част на нашия стокообмен. Убеден съм, че икономическото съдействие с Русия би трябвало да се развива без значение от глобите и контрасанкциите – по този начин, както го развиват нашите западни сътрудници. Особено в областта на енергетиката. Естествено, при спазването на такива значими правила, като конкуренцията, прозрачността и надеждността на доставките и, което е изключително значимо за България, на преференциални цени.

ТАСС: Как оценявате вероятностите за удължаването на газопровода „ Турски поток “ през територията на България и възобновяването на строителството на АЕЦ „ Белене “?

Румен Радев: Имаме положително съдействие по отношение на преноса на съветски природен газ през България. В момента върви строителството на мощности за спомагателното приемане и систематизиране през нашата територия на съветски газ и газ от други източници. В нашата страна съществува добре развита газотранспортна система, която продължава да се уголемява, освен това газопроводите интерконектори със прилежащите страни ще обезпечат превозването на съветски газ до страните от Централна Европа. Буквално преди няколко дни се състоя гала по първа копка на новия интерконектор с Гърция. Така че ние планираме да получаваме газ и от „ Турски поток “. По отношение на вероятностите неведнъж съм заявявал, че най-надеждните и най-евтините са директните доставки. От тази позиция логически избор за увеличението на доставките на съветски газ през Черно море е газопровод до територията на България.

Що се отнася до плана АЕЦ „ Белене “, то неговото реализиране, съгласно мен, е неизбежно – в него към този момент са вложени 3 милиарда лв. на българските данъкоплатци. За развиването на промишлеността ще бъдат нужни надеждни източници на сила. Въпреки това за реализирането на плана ще се нужни ясни юридически, времеви и ценови рамки. Процедурата за избор на стратегически вложител за строителството на новата АЕЦ беше оповестена на 22 май в формалния вестник на Европейския съюз. Проявяващите интерес вложители могат да подадат своите поръчки не по-късно от 90 дни от нейното издание. Цялата процедура ще продължи една година и на 22 май 2020 година ще стане ясно, кой ще строи АЕЦ „ Белене “.

ТАСС: Как могат да се оценят връзките сред България и Русия по десетобалната канара? Как оценявате тяхното днешно положение, изключително предвид на това, че в най-близко бъдеще /през юли/ ще се означи 140-годишнината от установяването на дипломатически връзки?

Румен Радев: Отношенията сред нашите страни са на повече от 1000 години, имаме постоянна историческа връзка. Азбуката, която употребява съветският народ, религията, която той изповядва, и обичайният богослужебен език са пристигнали от България. По-късно десетки хиляди синове на Русия са дали живота си за свободата на България. Българите не са не запомнили това. Многовековните исторически връзки се трансфораха в основа за изключителната непосредственост сред нашите нации, претърпяха цялата смяна на времето и политиката. Тези дълбоки прочувствени връзки не могат да се опишат със сухия език на цифрите. Днешните политици са задължени да построяват нашите връзки въз основата на солидната историческа основа и да не се трансформират в заложници на моментни идеологически ползи.

ТАСС: От позиция на българския президент, кое пречи за анулацията на глобите сред Русия и Европейски Съюз?

Румен Радев: Условията за свалянето на глобите във формулировката на Съвета на Европейски Съюз са обвързани с цялостното реализиране от двете страни на Минските съглашения. Както Европейският съюз, по този начин и Русия са заинтригувани от достигането на прогрес при осъществяването на тези условия.

ТАСС: Да продължим тематиката за външната политика. Вие сте човек с висше военно обучение, магистър в региона на стратегическите проучвания, какво мислите за днешния стадий на световното развиване, за какво светът стана толкоз нестабилен, а политиката стартира да диктува правила и в спорта, и в стопанската система?

Румен Радев: Причината за неустойчивостта на актуалната система на интернационалните връзки е задълбочаването на неравномерността в развиването на международните политически и стопански центрове. Свободната и безконтролна миграция на капитала единствено изострят този проблем. Глобализацията още повече задълбочава тази нееднаквост в развиването, което води до внезапни промени на икономическия, а по-късно и на политическия капацитет на страната. Това предизвика възраждането на остарели спорове и възникването на нови несъгласия, основават се предпоставки за развиването на борба. Кой би могъл да допусна, че Китай ще се трансформира в основен адепт на свободната интернационална търговия, а Съединени американски щати ще се трансфорат в бранител на протекционизма и ще вкарват наказания? Кой би могъл да допусна, че икономическата тежест на международния капитализъм ще се придвижи от Западна Европа и Северна Америка в Източна Азия? Кой би могъл да допусна, че на остарелия континент ние още веднъж ще би трябвало да се борим с неофашизма и ксенофобията?

В същото време през днешния ден няма съответни механизми и принадлежности за регулирането на стремежите на другите играчи, ориентирани към завоевания или опазване на своите позиции на интернационалната сцена под въздействие на неравномерното развиване. Осъществява се напън на многостранната дипломация, Организация на обединените нации от ден на ден се занимава с отстраняването на последствията от рецесиите, а не с тяхното попречване. Редица организации на тази организация претърпяват същинска рецесия на идентичността. Вътрешните несъгласия доста постоянно блокират активността на районните организации. На фона на тази неустойчивост изцяло разумно поражда изкушението за отвод от намирането на взаимноизгодни решения въз основа на разговора, усилва се риска от едностранни дейности и опити за силови решения.

ТАСС: Вие неведнъж сте подчертавали нуждата от по-нататъшното разширение на НАТО, срещу кого е ориентирано това разширение? Наистина ли Русия заплашва сигурността на Европа, в това число и на България?

Румен Радев: Смятам за неверна парадигмата, в границите на която сигурността на една страна се обезпечава за сметка на сигурността на друга. Тази формула води до неустойчивост и недоверия, поражда опасности. Членството в НАТО на страните от Западните Балкани, което България поддържа, е ориентирано към сдържането на конфликтния капацитет в нашия комплициран район. Членството на Република Северна Македония в НАТО не може да бъде за никого източник на заплаха.

Убеден съм в нуждата от понижаване на напрежението сред НАТО и Русия и възобновяване на пълноценния разговор по въпросите на сигурността. Укрепването на доверието ще спомага за превъзмогването на съществуващите към този миг взаимни страхове.

ТАСС: Как ще са развива България през идващите три-четири години?

Румен Радев: Смятам, че е належащо да обърнем изключително внимание на развиването на образованието и повишението на качеството на живота на българите. Това значи, че България би трябвало да се стреми към икономическо и обществено доближаване с останалите страни от Евросъюза. България, която е една от „ източните порти “ в Европа, добре познава Русия и Турция, за разлика от останалите страни в Европейски Съюз. Мисля, че това ни дава преимущество, от което Русия и Евросъюзът могат да се възползват за развиването на разговора и икономическите връзки.

ТАСС: Как ще се развиват Въоръжените сили на България, по-конкретно, авиацията, ще продължи ли съдействието с Русия в тази област?

Румен Радев: В течение на доста години ползите на въоръжените сили, в това число на авиацията, бяха подценени в интерес на други по-важни браншове от публичния живот. Това се отрази на процесите на въвеждането на нови мостри оръжия и техника. Надявам се, че тези отрицателни трендове са останали в предишното, и като доказателства могат да се дадат образци за към този момент осъществени планове за превъоръжаване на българската войска. И естествено, един от водещите планове е превъоръжаването на авиацията.

От друга страна, отпусканите от държавното управление средства се незадоволителни, с цел да се финансира цялостното превъоръжаване на българската войска, а това значи единствено едно – взаимноизгодно съдействие с Русия за поддържането на бойната подготвеност на наличните въоръжения. Дори след покупката на нова техника по към този момент реализираните планове ще е нужно време за нейното асимилиране. Авиацията няма да бъде изключение от общото предписание в този развой.

ТАСС: В какво са плюсовете и минусите във вашата работа на поста държавен глава?

Румен Радев: Високото равнище на доверие на жителите в президентската институция е мощен тласък, само че то също по този начин ни задължава да бъдем ефикасен инструмент за поправяне на държавната политика и да предлагаме други възможности. По тази причина и в бъдеще ще употребявам всичките си конституционни компетенции за това публичните ползи постоянно да се намират в центъра на обществените диспути. В персонален проект бих желал да извозвам повече време със фамилията и роднините си, което не постоянно е допустимо, и съм им признателен за разбирането и поддръжката. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР