Българският президент Румен Радев посети Европейската централа за ядрени изследвания

...
Българският президент Румен Радев посети Европейската централа за ядрени изследвания
Коментари Харесай

Президентът Радев се срещна с български учени от ЦЕРН

Българският президент Румен Радев посети Европейската централа за нуклеарни проучвания в Швейцария и взе участие в полемика с български учени, които работят в ЦЕРН. Според президента България не може да има съвременна стопанска система с висока добавена стойност, в случай че не залага на науката и приложните проучвания.

Генералният шеф на ЦЕРН Фабиола Джаноти сподели на президента Румен Радев Големия андронен колайдер, в който обикновените частици се сблъскват със скорост близка до тази на светлината. Разгледаха и детектора CMS, който е конструиран с огромно българско присъединяване. В него се следят и записват резултатите от конфликтите на частиците.

Големият андронен колайдер и оборудванията са ситуирани в тунел, който се намира подземен на дълбочина сред 50 и 150 м. Тунелът образува кръг с диаметър 27 км и се намира на териториите на две страни Франция и Швейцария.

Над 13 000 учени от 97 страни от целия свят организират научни проучвания тук. България е пълновръстен член на ЦЕРН от 20 години, над 100 българските експерти работят в центъра.

В диалог с част от тях президентът призна, че е впечатлен от брилянтния образец на ЦЕРН за силата на актуалната просвета, само че и от това по какъв начин страните се сплотяват към обща визия за бъдещето.
Румен Радев, президент на Република България: Горд съм от това, което видях, което чух, че не дребна част от съставените елементи на това необикновено оборудване са създадени в България и тук се конфигурират и се тестват от български учени.
Румен Радев описа за концепцията си в България да бъде построен Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, в който те биха могли да приложат опита си.
Румен Радев, президент на Република България: Също да има колайдер, да има център лаборатория за андронна терапия, да се правят научни опити във формат на присъединяване на всички балкански страни.
Младите български учени считат, че у нас повече би трябвало да се приказва за опциите на стажантски стратегии в ЦЕРН.
Жечка Тотева: Бих помолила, в случай че може да помогнете по някакъв метод да притеглим повече инженери и повече софтуерни експерти в ЦЕРН.
Президентът даде обещание да приказва по този въпрос с министъра на образованието и с ректорите на университети. По-важното съгласно него е у нас да се основат подобаващи условия за развиването на науката, с цел да може повече младежи да остават и да се връщат в България.
 Румен Радев ще посети ЦЕРН Румен Радев ще посети ЦЕРН
Продължава визитата на президента Румен Радев в Швейцария.Днес президентът ще посети Европейската организация за нуклеарни проучвания - ЦЕРН и щ...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР