Българският президент Росен Плевнелиев направи изявление пред Общото събрание на

...
Българският президент Росен Плевнелиев направи изявление пред Общото събрание на
Коментари Харесай

Какво каза Плевнелиев пред Общото събрание на ООН

Българският президент Росен Плевнелиев направи изказване пред Общото заседание на Организация на обединените нации във връзка седемдесетата годишнина от основаването на организацията. Ето какво сподели той:

Г-н ръководител,
Ваши превъзходителства,
Дами и господа,
Бих желал да поздравя Н.Пр. господин Могенс Лукетофт във връзка назначението му за ръководител на актуалната седемдесетата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Изразявам откровена признателност също на Н.Пр. господин Сам Кутеса за работата му като ръководител на шестдесет и деветата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Днес означаваме седемдесетата годишнина от основаването на нашата неповторима организация. Правим оценка на постигнатото, само че отчитаме и това, в което не сме съумели. Сега е и моментът да очертаем пътя напред. "Силна Организация на обединените народи. По-добър свят " е мотото на актуалната годишнина. Но дали през днешния ден сме по-силни като общественост? Дали градим по-добър свят за децата си?
Живеем в бурни времена. Броят на рецесиите по света е рекордно висок. Заради взаимоотношението посред им ситуацията е още по-непредсказуемо. Провалени страни, замразени спорове, войни и тероризъм основават неустановеност към Европа. Гражданите усещат тази неустойчивост. Те чакат от политиците да работят самоуверено, да вземат решение, а не да задълбочават рецесиите. Нестихващите спорове в Сирия, Близкия Изток и Северна Африка заплашват живота на милиони хора. Разрастващият се екстремизъм, който не признава граници, е съществено предизвикателство за интернационалната общественост. Влошаващата се филантропична обстановка в няколко конфликтни зони принуждава милиони хора да изоставен домовете си, да опаковат живота си в куфар и да поемат по рисковия и в някои случаи гибелен път към спасението. Стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот. В резултат на това националистическите партии, които се зареждат от страховете на хората, се възползват от обстановката. Езикът на омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и нападателният шовинизъм още веднъж се ускоряват.

Всички тези провокации надвишават националните граници и ни приканват към решителни дейности в международен мащаб. Робер Шуман, бащата на Европейския съюз, най-великият кротичък план в света, в миналото бе написал:
„ Световният мир не може да бъде съхранен без полагането на съответни старания, пропорционални на заплахите, които го заплашват. "
Не бива да чакаме рецесиите да се появят на телевизионния екран, с цел да действаме. Крайно време е да се борим с аргументите, а не с последствията - и то дружно. Мирът не е просто липса на война. Мирът е права на индивида. Мирът е господство на закона. Мирът са правила, които важат за всички, в това число за световните и за районните сили. Сигурността, развиването и правата на индивида са стълбовете на Организация на обединените нации. Всяка рецесия може да бъде проследена до началната й фаза, когато някой е нарушил закона и правата на индивида. За попречване на развиването на бъдещи рецесии е належащо в Организация на обединените нации да бъде основана система за ранно идентифициране на рецесии за запазване на законността и правата на индивида.

Г-н ръководител,
Бедността, неравенството и разрушаването на околната среда са проблеми, които изискват нашето внимание. България приветства приемането на Дневния ред за стабилно развиване до 2030 година и се ангажира с неговото осъществяване. За първи път в историята на човечеството хората са сложени в сърцевината на Дневния ред за развиване, без да бъде пропуснат никой. Това е един в действителност трансформиращ Дневен ред, отразяващ сложността на провокациите, пред които сме изправени през днешния ден. Той регистрира правото на всеки да живее почтено и в благополучие и обезпечава равноправно присъединяване на всички пластове на обществото.
Промените в климата са сериозен проблем. Те не престават да предизвикват от ден на ден неравенства и спорове. Преговорите по климатичните промени са навлезли в сериозно значим етап. 2015 е решаваща година. В Париж имаме опция да сложим завършек на две десетилетия интензивни договаряния по въпросите на климата и да стартираме нов стадий посредством приемането на световен, правнообвързващ протокол. България ще способства за сполучливото завършване на този развой.
Участието на дамите във всички аспекти на публичния и политически живот към момента продължава да бъде главно предизвикателство в доста елементи на света. Развитието в никакъв случай няма да бъде същински стабилно и постигането на дълготраен мир не би било действително допустимо, в случай че половината от популацията на света остава изключено. Равнопоставеността на половете е безусловно нужна за цялостната реализация на правата на индивида и действието на демокрацията.
Г-н ръководител,
Днес интернационалната общественост е изправена пред утежняване на световната среда на сигурност при възходящ брой на гражданските войни, разрастващ се екстремизъм и от ден на ден филантропични рецесии. Необходимо е да се възобновят целенасочените старания за попречване на спорове. Пет години след започването си спорът в Сирия остава съществена опасност за интернационалния мир и сигурност. Присъствието на Да'еш в района се е трансформирало в съществена спънка за постигането на политическо решение в Сирия и сериозен риск за стабилността и териториалната целокупност на Ирак. Последните терористични офанзиви в Египет, Тунис, Кувейт и Турция демонстрират, че войнстващият екстремизъм и радикализацията минават оттатък националните граници.

Съгласуваните дейности на интернационалната общественост против войнстващия екстремизъм имат решаваща роля. Организация на обединените нации е най-хубавата платформа за ръководство и съгласуване на интернационалните старания. За да можем да реализираме трайни и осъществими решения е належащо тясно съдействие сред държавното управление и правоприлагащите институции с районните организации, гражданското общество, локалните общности, медиите и частния бранш. На национално равнище би трябвало да приемем политики и ограничения, които да спомагат за попречване на радикализацията на маргинализираните общности като се обезпечи по-доброто им консолидиране в обществото.
Докато спорът в Сирия продължава, бежанската рецесия няма да премине.

Усилията на цялата интернационална общественост би трябвало да бъдат ориентирани към понижаване на напрежението в зоните на спор, към поддръжка за построяването на институции, одобряване на върховенството на закона и отбрана правата на индивида. В този смисъл ролята на прилежащите страни също е от огромно значение.

Европа се стреми към разработване на механизъм за взаимност, който да разреши заслужено пренасочване и заселване на бежанци сред всички държави-членки на Европейския съюз. Длъжни сме да намерим съответен метод за разграничение на хората в потребност от тези, търсещи просто по-добър живот. Миграционната рецесия е причина за угриженост и от позиция на средата за сигурност. Освен опциите за инфилтриране на екстремисти на европейска земя, тя слага с цялата си мощ въпроса за противозаконния трафик на хора, което изисква неотложно внимание и съгласувани дейности.

Изправен пред невиждан миграционен поток, Европейският съюз би трябвало да показва взаимност и отговорност. Ние в Европейски Съюз би трябвало освен да приказваме за рецесията, а да я решим, водени от европейското единение и общото си предпочитание за мирна и свободна Европа. Европейският съюз съставлява най-обширната зона в света за човешки права, мир и народна власт. Европейският съюз е сплотено семейство, което стои дружно в компликациите.

Г-н ръководител,
Международната общественост бе потресена от преднамереното заличаване от терористи на обекти на международното културно завещание в Сирия и Ирак. Без нравственос и полезности, без морал и просвета обществата нямат бъдеще. Във връзка с това бих желал да подчертая значимата роля на ЮНЕСКО за отбраната на културното завещание при въоръжени спорове и предотвратяването на противозаконния трафик с културни полезности.

Налице е явна нужда от възкръсване на Близкоизточния кротичък развой. България поддържа изцяло Специалния координатор за Близкоизточния кротичък развой господин Николай Младенов в неговата изпълнена с провокации задача. Моята страна удостоверява позицията си, че използването на правилото за „ две страни " е единственият реален, обективен и дълготраен метод за решение на израелско-палестинския спор.

България поредно поддържа дипломацията като единствен метод за решение на въпроса с иранската нуклеарна стратегия. Приветстваме Съвместния изчерпателен проект за деяние и се надяваме, че всички включени в него ограничения ще бъдат изпълнени напълно и навреме.

Г-н ръководител,
Тази година честваме седемдесет години от края на Втората международна война. Помним всички почтени жертви, погубени в лагерите на гибелта на Холокоста. Винаги ще има хора, които ще се пробват да оправдаят избиването на почтени жертви за идея, която смятат за „ почтена ". Никога не трябва да забравяме, че всички сме родени равни, родени в мир, с цел да живеем в мир и да се борим за мир. Помня думите на младия мохамеданин Уасана Батилѝ, който избави няколко почтени живота по време на заложническата рецесия при започване на тази година в Париж: „ Ние сме братя. Не става въпрос дали сме евреи, християни или мюсюлмани. Всички сме в една лодка и би трябвало да си оказваме помощ взаимно ".

Светът нуждая се от дейни жители, които бранят правата на индивида. Като президент поддържам българското гражданско общество, което изисква от държавните институции бистрота и успеваемост. Горд съм с образеца, който българското гражданско общество даде през 1943 година със спасяването от нацистките лагери на всички четиридесет и осем хиляди български евреи. За страдание, България не бе в положение да направи същото и за еврейското население от Северна Гърция и елементи от Югославия, защото те не са били български жители. Дълбоко скърбим за загубата им, както и за всички жертви на Холокоста, които постоянно ще помним!
Точно против кабинета ми в самото сърце на българската столица София има храмове на разнообразни религии - православна черква, джамия, синагога и католическа катедрала. Те съществуват взаимно в мир, някои от тях от епохи. Това е превъзходен образец за приемливост, мъдрост и почитание към разликите. Нека в никакъв случай не забравяме, че от нас зависи да съградим света, в който желаеме да живеем с приемливост и хуманизъм.

Г-н ръководител,
Анексирането на Крим беше жестоко нарушение на интернационалното право и неговите правила. България стои твърдо зад суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа.
Моята страна осъжда всички опити за по-нататъшно дестабилизиране на Украйна. Пълното осъществяване на Минските съглашения е от значително значение. Призоваваме всички заинтригувани страни да се ангажират с градивен политически разговор за реализиране на заслужено политическо решение.

Българското ротационно председателство на Процеса на съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) ще работи за приемането на Съвместна декларация, потвърждаваща правилото на цялост на националните граници на Балканите. Искаме границите на Балканите не да се местят, а да падат. Нашата последна цел е засилено районно съдействие и европейска интеграция на всички страни в района.

Г-н ръководител,
Сред досегашните осем Генерални секретари на Организация на обединените нации, всички от които мъже, в никакъв случай не е имало представител от Източноевропейската районна група. Неотдавна признатата от Общото заседание Резолюция 69/321 акцентира нуждата при определянето на Генералния секретар да бъде обезпечено равнопоставено и заслужено систематизиране, учредено на баланс по сексуален и географски симптом, като в същото време бъдат изпълнени най-високите условия. Дошло е времето най-високият пост в Секретариата на Организация на обединените нации да бъде поверен на жена от Източна Европа. След като, както е планувано в резолюцията, бъде публикувано взаимно писмо от ръководителите на Общото заседание и Съвета за сигурност и по този начин стартира процесът на асортимент на претенденти, България има подготвеност да номинира претендента, който е най-подходящ за този пост. Това ще бъде персона с изключителни качества, с голям опит в интернационалните връзки, с прелестни междуличностни умения, сполучлив управител и комуникатор, същински водач.
Благодаря, господин ръководител!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР