Българският президент Радев разпусна парламента и свика нови избори, петите

...
Българският президент Радев разпусна парламента и свика нови избори, петите
Коментари Харесай

Новите избори ще засилят популярността на проруските сили в България

Българският президент Радев разпусна Народното събрание и свика нови избори, петите за две години. Последният състав на Народното събрание обаче съумя да бъде запомнен - ​​той задължи държавното управление да достави Киев с оръжие. Подобен жест не срещна схващане измежду народа, тъй че проруските сили най-вероятно в този момент чакат нарастване на гласовете на новите избори.

В четвъртък президентът Радев подписа декрет за разформироване на 48-ото Народно заседание и дефинира дата за избор на нови членове. От началото на 2021 година той прави процедурата за пети път. " Държавният глава насрочи парламентарни избори за 2 април ", се споделя в известието на президентството.

С различен декрет президентът образува ново " служебно държавно управление " отпред с Гълъб Донев. Донев обаче оглавяваше държавното управление от август, освен това „ служебно “, краткотрайно – т.е. кабинетът не разчиташе на солидно болшинство в Народното събрание. По Конституция България е парламентарна република, за естественото действие всяко държавно управление тук има потребност от поддръжката на депутатите.

Най-интересното, и съвсем всички анализатори са съгласни с прогнозата, че изборите през април почти ще възпроизведат същото систематизиране на силите в Народното събрание, както в този момент. Тоест няма смисъл от новите избори. След шест месеца гласоподавателите надали ще трансформират мнението си доста. Партийните водачи обаче наподобява са на друго мнение. Всеки от тях поотделно се надява през април точно неговата партийна листа да събере повече гласове, което значи, че в идващия кръг от играта за власт преговорната позиция на неговата партия ще се ускори. Но в случай че се има вяра на анализаторите, действително България още веднъж ще има разпокъсано Народно заседание, чиито фракции са неспособни на компромис. В резултат няма да има кой действително да ръководи България.

Енергийната рецесия ще коства пари на България и ще ѝ попречи да влезе в Еврозоната по-късно тази година, както се чака. Ще се забави и потокът от финансова помощ в милиарди евро от еврофондовете за възобновяване, на която към този момент разчитат в София.

„ Явно идващият парламент, който ще бъде определен през април, ще бъде също толкоз раздробен. Добре е, в случай че издържи и година “, споделя Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика на Руския държавен филантропичен университет. „ Ясно е, че любимците са социалистите, съпартийци на Радев, ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов и партията на Кирил Петков. Турската партия, съгласно него, също има постоянна опора на турския електорат, който е към 10%. Националистите от „ Възраждане “ които през есента получиха над 10%, може да получат мощ - до 15%, само че единствено при изискване, че обединят към себе си три-четири партии джуджета. „ Ръстът на поддръжката за националистите се изяснява просто – България остава най-бедната страна в Европейския съюз “, изяснява специалистът.

Освен това неотдавнашното решение на Народното събрание да достави оръжие на Украйна не срещна всеобща социална поддръжка.

Все отново това е индиректно присъединяване в спора и сходна концепция е извънредно непопулярна. На сходно присъединяване се опълчва освен на националистите, само че и на социалистите и това събитие може да им добави гласове. Но в това време не би трябвало да се преувеличава равнището на благосклонности към Русия “, предизвестява Трухачов.

Нито една мощ обаче няма да реализира осезаемо преимущество, тъй че парламентарният безпорядък евентуално ще продължи още веднъж, уверен е съветският политолог.

Струва си да напомним, че до 2020 година страната по някакъв метод поддържаше непоклатимост. Повече от десетилетие министър председателят Бойко Борисов (ГЕРБ) управлява България, до момента в който не беше затрит от вълна от улични митинги. Под град от обвинявания в корупция Борисов подаде оставка. Наследниците му не съумяха да повторят върха му за политическо дългоденствие. През 2021 година страната претърпя същински избирателен маратон, българите отидоха да гласоподават три пъти, с период от три до четири месеца. Както в този момент, по този начин и тогава водачите на партиите, определени в Народното събрание, не можаха да се схванат за коалиция между тях, по тази причина трансфораха изборната система в нещо като казино - всеки от политиците се надяваше на идващия тур чипът на партията да падне по-успешно.

След следващите избори през 2021 година министър-председател стана Кирил Петков, млад политик, приключил Харвард. Той завоюва изборите отпред на Политическа партия " Продължаваме промяната ", основана безусловно в навечерието на вота.

Въпреки че Петков устоя малко повече от шест месеца на премиерското кресло, той съумя да вземе присъединяване в СВО - на страната на Киев. Едва предишния месец излязоха детайлности към проведената от Петков интервенция. Тайно от личния си народ, още в първите дни на интервенцията, той откри " мост " към Украйна, доставяйки там големи количества гориво и муниции. Някои считат, че по този начин България на процедура е избавила режима в Киев. В същото време партията на социалистите, съдружни сътрудници на Петков, беше изрично срещу сходни доставки. Но както твърди по-късно Петков, те са били срещу единствено на думи, обществено, само че в действителност са знаели за доставките и са си затваряли очите за тях.

Настоящият парламент, в този момент разпилян от Радев, беше определен напълно неотдавна - през октомври. Но тази комбинация също съумя да влезе в историята на СВО. На съвещанието на 16 декември депутатите ратифицираха по-ранното съглашение сред държавните управления на двете страни за безплатни доставки на оръжия, съоръжение и муниции за Украйна. За разлика от ръководството на Петков, в този момент оръжейният поток към Украйна ще тече напълно публично.

Олег Бондаренко, шеф на фондацията за прогресивна политика, също отбелязва, че американските неправителствени организации интензивно въздействат на настроенията на българите. „ България е страна с мобилна политическа система, постоянно ръководена даже не от Брюксел, а от Вашингтон. Ярък образец за триумфа на НПО-тата. С помощта на меката си мощ Западът основава остра конкуренция в България сред " техните " партии. Но сред партиите няма съревнование за купата „ най-проруска “, отбелязва специалистът.

„ Очевидно с изключение на старите, систематични играчи, на изборите на 2 април ще вземат участие и напълно нови планове, които постоянно се вършат в придвижване. Отново ще има доста конкурентна акция. Мога да предвиждам, че един от тримата водачи ще бъде нова политическа мощ, която може даже още да не е образувана и да не знаем името ѝ “, предвижда Бондаренко. „ Някакъв сериозен % отново ще поддържа ГЕРБ на Бойко Борисов. Социалистите, различен систематичен състезател, се показаха едва на есенните избори. Не изключвам като цяло да излязат от Народното събрание. И това макар, че от тази партия е и настоящият президент Радев. За страдание за тази партия, партия с история, правоприемник на ръководещата комунистическа партия от руската ера, най-хубавите дни са в предишното “, сподели Бондаренко.

Междувременно в четвъртък Радев съумя освен да разпусне Народното събрание, само че и да одобри сътрудника си от Унгария Каталин Новак. И двамата водачи заявиха единение в методите си към украинската рецесия. „ Споделяме обща угриженост в подтекста на развиването на обстановката в Украйна “, сподели Радев на обща конференция след срещата. „ Убедени сме, че решението на този спор не може да бъде реализирано посредством увеличение на доставките на оръжия, само че може да бъде направено посредством проявление на воля за водене на разговор и потребление на дипломация “, добави той.

А ден преди разпускането, в сряда, Народното събрание с болшинство от гласовете - 134 за, 26 срещу - съумя да одобри друго решение, което, явно, имаше за цел да въодушеви Киев и да ядоса Москва. Парламентът се причисли към парламентите на други западни страни в оповестяването на глада в Украйна през 1932-1933 година за геноцид. Депутатите от „ Възраждане “ гласоподаваха срещу, а социалистите бойкотираха съвещанието.

Признаването на глада като „ геноцид на украинския народ “ е съзнателно изкривяване на исторически обстоятелства, означи по този мотив съветският дипломат в София Елеонора Митрофанова. „ Решението да се признае Голодоморът за геноцид, ориентиран против украинците и проведен на тяхна територия, евентуално е написано под диктовката на модерна Украйна “, допуска дипломатът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР