Българският президент и съпругата му бяха посрещнати на тържествена церемония

...
Българският президент и съпругата му бяха посрещнати на тържествена церемония
Коментари Харесай

Румен Радев и кралят на Йордания обсъдиха задълбочаване на политическия диалог

Българският президент и брачната половинка му бяха посрещнати на тържествена гала в Аман от краля на Йордания Абдула Втори и кралица Рания. Държавните глави на България и Йордания ще работят за основаването на взаимни предприятия в отбранителната промишленост и осведомителните технологии.

Репортаж на специфичните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

 © Българска телеграфна агенция
Задълбочаване на политическия разговор, търговско-икономическото съдействие, взаимни планове в защитата и сигурността, осведомителните технологии, в образованието и туризма.

Това са акценти от диалога сред президента Румен Радев и краля на Йордания Абдула Втори. Това е третата им среща. За първи път се виждат през 2001 година, когато като началник-щаб Румен Радев посреща Абдула Втори в авиобаза " Граф Игнатиево ".



В диалога през днешния ден са коментирали също обстановка в Близкия изток и проблемите с бежанците. От последната сирийска рецесия Йордания е приела над милион и 300 хиляди бежанци.
Румен Радев, президент на България: Йордания би трябвало да бъде подкрепяна от България и страните от Европейски Съюз, тъй като това е една преграда за незаконна емиграция.  Румен Радев в Йордания: Трябва да се мисли за инвестиция в човешки капитал Румен Радев в Йордания: Трябва да се мисли за инвестиция в човешки капитал
Президентът Румен Радев е на публично посещаване в Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. В делегацията е и вицепремиерът и външен минист...

Общо е желанието за съдействие в региона на сигурността и защитата.
Румен Радев, президент на България: Специално с краля на Йордания имаме упоритостта да създадем освен това за коопериране на военната промишленост в двете страни, за продан на технологии, за основаване на взаимни предприятия.
Кралят на Йордания е подготвен да показа законодателните ограничения, които страната му подхваща за противопоставяне на радикализацията.



Румен Радев, президент на България: Това нещо не може да отречем, че го има в България. Ние имаме външно религиозно въздействие и би трябвало да бъдем извънредно деликатни.
Абдула II бин-ал-Хусейн, крал на Йордания: Основно общо предизвикателство остава интернационалният тероризъм. Уникалното при България и Йордания е, че сме толерантни общества и това ненапълно пречи на крайната радикализация.
Президентът Радев е впечатлен от Центъра за подготовка на специфичните сили на Йордания, който посети. Обяви, че е сложил задача на нашите специфични сили да разработят сходен център.



Кралят на Йордания и българският президент ще работят за скорошно отваряне на посолство на Йордания у нас. Очаква се в скоро време крал Абдула Втори да върне визитата.

По-рано президентът Радев откри българо-йордански бизнес конгрес, който се организира в Аманската комерсиална камара, вземат участие представители от 30 български компании.

Подписани бяха и съответни документи за съдействие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР