Българският премиер се опита да заглуши протеста със сила, както

...
Българският премиер се опита да заглуши протеста със сила, както
Коментари Харесай

Норвежко издание: Борисов заглушава протеста със сила

Българският министър председател се опита да заглуши митинга със мощ, както при започване на септември, когато 126 протестиращи бяха задържани, а доста други бити от полицията. Борисов губи поддръжка.

Така стартира следващата сериозна публикация в интернационалния щемпел. Този път за протичащото се у нас пишат от норвежкото издание " AftenPosten ".

Ето и целият материал:

Уморих се от държавното управление, което не желае да чуе настояванията ни. Но не преставам да стачкувам, да съпротивявам се и напън. Това декларира 39-годишната Мила Коларова - актриса в куклен спектакъл и режисьор.

Тя е една от хилядите протестиращи, които упрекват държавното управление в подмолни връзки с авторитетни олигарси и опит да се криминализират политическите съперници.

В петък предходната седмица се организира още един народен митинг в центъра на столицата, когато се означиха 100 дни от началото на демонстрациите против консервативното държавно управление на Бойко Борисов и против основния прокурор Иван Гешев, хиляди жители се появиха на площада.

“Проблемът ни се корени в това, което се възприема за нещо обикновено. Толкова сме привикнали с корупцията, непотизъм, разрушени тротоари, грозни здания, таратайки, че това, което за нас е “нормално” в Европа би се възприело като неприемливо”, показва Владимир Василев - инженер и музикант.

Плаж за олигарси

Два случая в частност подпалиха митингите и публичния яд. През юли видео във Фейсбук сподели по какъв начин добре прочут в страната олигарх е оградил публичен плаж, а държавна защита се грижи за това никой да не стъпва на пясъка.

След това пък в офисите на президента Румен Радев - един от най-яростните критици на Борисов, нахлу тежко въоръжена полиция.

Според Василев годините на неприятно ръководство са “ослепили” популацията. Но тъкмо тези два случая са отворили очите му.

Борисов губи поддръжка

Въпреки огромният публичен напън и обвиняванията за необятно публикувана корупция, министър председателят Борисов отхвърля да подаде оставка. Намерението му е да остане на власт до края на мандата му, който изтича през месец март следващата година.

Според социологическите изследвания протестиращите имат поддръжката на към 66% от популацията на България, а 44% желаят министър председателят да подаде неотложно оставка. Само 20.3% от жителите поддържат държавното управление. Данните са на социологическата организация “Галъп”.

Образът на коравия мъж с прав тил, черен колан по карате и биография като пожарникар последователно избледнява.

“Това направиха митингите - трансформираха позицията на държавното управление изцяло. В момента те се трансфораха от ръководещи на гребена на властта до изцяло притиснато до стената държавно управление без легитимност. Демонстрациите сътвориха и едно обединено общество, което разбра, че не е единствено в настояванията си за по-добри, морални политици, които да ръководят с мъдрост и интегритет”, показва Василев.

Критиките на Европейския съюз

Това е първият митинг, който събира хора от разнообразни прослойки и с разнообразни политически възгледи в България. Към демонстрациите се причислиха и българи, живеещи в чужбина.

В продължение на седмици те упорстват Брюксел да огледа по-отблизо обстановката в най-бедната държава-членка на Общността.

Едва предходната седмица Европейският парламент одобри резолюция, в която ясно съобщи поддръжката си към стачкуващите и техните “легитимни претенции за правораздаване, бистрота, отговорност и демокрация”.

Борисов се опита да потуши напрежението като освободи няколко министри, само че не реализира триумф. Опита да заглуши митинга със мощ, както при започване на септември, когато 126 протестиращи бяха задържани, а доста други бити от полицията.

Превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР