Българският премиер обяви ядрената енергетика за ключов елемент към нисковъглеродната

...
Българският премиер обяви ядрената енергетика за ключов елемент към нисковъглеродната
Коментари Харесай

Борисов обяви ядрената енергетика за ключ към нисковъглеродната икономика

Българският министър председател разгласи нуклеарната енергетика за основен детайл към нисковъглеродната стопанска система, защото дава сила на налични цени, а съгласно него преходът към климатичен неутралитет изисква повече вложения и дейни ограничения в обществената сфера. Това свое мнение той изрече при откриването на Конференцията за климата на Организация на обединените нации в Мадрид, който пое семейството на продължаващия до 13 декември екофорум откакто Чили се отхвърли от срещата на върха поради антиправителствени митинги.

" За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс, каквато е България, Полша и други, преходът към климатична индиферентност ще изисква по-високи равнища на вложения и дейни ограничения в обществената сфера ", сподели министър председателят Бойко Борисов, представен от пресслужбата на Министерския съвет.

Той е обяснил на присъстващите, че в България 46% от електрическата енергия се създава от въглищни централи, а през зимата този % доближава до 60. В същото време отбелязал, че съгласно статистиката на Евростат, България е на второ място в Европейски Съюз по понижаване на излъчванията на въглероден двуокис от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 година спрямо 2017 година Спадът е 8.1%, следвайки Португалия, която заема водеща позиция с 9%, споделил Борисов.

Той подчертал, че за страната ни нуклеарната енергетика играе значима роля за гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност, като в това време дава сила на налични цени и е основен детайл за прекосяване към нисковъглеродна стопанска система. " Нейното значение като главен дирек на европейската електроенергийна система без въглеродни излъчвания бе доказано и в оповестената през 2018 година дълготрайна визия на Европейска комисия за понижаване на излъчванията на парникови газове до 2050 година ", подчертал министър председателят Борисов. Той бе безапелационен, че страната ни ще продължи да разчита на нуклеарната сила и през идващите години.

" Емисиите на Европейски Съюз са единствено 9 % от международните. Първият и вторият замърсител - най-големите в света, ги няма тук. Това са Съединени американски щати и Китай ", споделил още министър-председателят ни.

" Защото комините дали пушат в Съединени американски щати, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички дружно да накараме тези несъмнено прогресивни в стопанската система си страни да се съобразят с чудовището, което идва с измененията в климата ", призовал умозаключение Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР