Българският премиер Бойков Борисов ще бъде на лекцията на американския

...
Българският премиер Бойков Борисов ще бъде на лекцията на американския
Коментари Харесай

Бойко Борисов ще присъства на лекцията на Доналд Тръмп в Давос


Българският министър председател Бойков Борисов ще бъде на лекцията на американския президент Доналд Тръмп в Давос, осведоми bTV.

След 13 години страната ни още веднъж е поканена на международния стопански конгрес.

Дали Тръмп и Борисов ще беседват към момента се пази в загадка.

Световният стопански конгрес в Давос стартира през днешния ден. Заради изобилния сняг управляващите не разрешиха всевъзможни демонстрации и митинги.

Въпреки това през днешния ден имаше протестиращи против присъединяване на Тръмп във форума.

Ето изявлението на Кристина Баксанова с посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева:

– Посланик Плугчиева, тази година България ще взе участие на Световния стопански конгрес в Давос. Как се стигна до поканата?

–Тази година 48-та сесия на Световния стопански конгрес е от голямо значение и при извънредно тежки зимни условия. За нас е значимо, че след 13 годишно спиране България още веднъж се включва в годишната среща в Давос. Това е знаково решение, тъй като в Давос не може всеки да взе участие. Това става със специфична покана, отправени от ръководителя и президент на форума проф. Клаус Шваб, което самопризнание за страната ни и се наблюдават доста критерии, които страните би трябвало да изпълнят, с цел да бъдат поканени. Това са икономическа характерност, политическа непоклатимост и интензивност на съответния държавен водач. Тази година оценката за нашата страна е доста висока. Разбира се, има значение и председателството на Съвета на Европейски Съюз, както и положените от наша страна съществени дипломатически старания.

Но значимото е, че страната ни ще бъде показана от премиера Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова и министъра на туризма Николина Ангелкова. Тази година на форума ще бъдат показани над 70 страни. Най-голям е ползата към американския президент Доналд Тръмп. Тук са съвсем всички европейски водачи – френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Ангела Меркел, Европейската комисия, ръководителя – юнкер и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Ще има доста представители на Азия и Африка. Освен политиците тук са и международните стопански водачи. Малкото населено място Давос ще е център на международния интерес.

– Какви ще бъдат главните тематики на форума?

– Мотото тази година е „ Общо бъдеще в един разграничен свят”. В 14 платформи са събрани разнообразни тематики – околна среда, климатични промени, обучение,дигитална стопанска система. Особено внимание ще се отдели на киберсигурността. По разбори на Световния стопански конгрес демонстрират, че към 2020 година загубите за международния бизнес ще надвишава 3 трилиона щатски $. 74% от международния бизнес е заплашен от хакери, по тази причина такова внимание се обръща на тази тематика. Президентът на форума проф. Шваб разгласи, че ще бъде основан специфичен център за киберсигурност в Женева.

Той ще се занимава с разбори, с създаване на модели за отбрана. Както сподели проф. Шваб нарастват провокациите и обособена страна не може да се оправи сама. Необходими са обединените старания на бизнеса, на международните организации, гражданското общество, което също ще бъде показано на форума.

– Какво ще бъде българското присъединяване?

– Това, което в задатък мога да разглася, е присъединяване му във конгрес за ускорение на икономическото развиване на Западните Балкани. Веднага по-късно специфична среща и сесия с американския президент Доналд Тръмп, на която е поканен и министър председателят Борисов.

– Ще има ли специфична среща сред двамата?

– Това сега не мога да кажа. Предстои да забележим. Програмата е динамична и се чакат спомагателни срещи и вести от форума. Важен е духът на Давос – освен да се съберат международните водачи на една маса, а да подадат ръка един на други да се ангажират с общи дейности за по-добро бъдеще на човечеството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР