Българският премиер Бойко Борисов заминава на спешна среща с руския

...
Българският премиер Бойко Борисов заминава на спешна среща с руския
Коментари Харесай

Борисов на спешна енергийна визита в Москва

Българският министър председател Бойко Борисов отпътува на незабавна среща с съветския президент Владимир Путин, на която би трябвало да бъде разисквано възобновяване на доверието и пълномащабното съдействие сред двете страни след прекъсването на плановете АЕЦ " Белене ", газопровода " Южен поток " и петролопровода " Бургас-Александруполис ". Това стана ясно след диалога на българския държавен глава Румен Радев с съветския му сътрудник, който го одобри във вторник в резиденцията си в Сочи.

Путин разгласи, че чака до няколко дни Борисов, с цел да бъде продължена започнатата с Радев полемика по необятен кръг от тематики.

По-рано във вторник от Министерския съвет потвърдиха идното посещаване на премиера в Русия, което ще се състои до края на месеца. Източници на Mediapool настояват, че визитата се подготвяла от към три седмици и огромна част от министрите били в незнание за нея. Не е ясно кое постанова незабавното тръгване на Борисов в Русия, което бе изненадващо обявено в понеделник от съветския министър председател Дмитрий Медведев и се оказа надали не най-важната вест от дълго подготвяното посещаване на българския президент в Москва.

" Росатом " е подготвена да взе участие в търга за АЕЦ " Белене "

Самият Радев посочи преди ден пред Медведев, че следва българският парламент да гласоподава предлагането на държавното управление за рестарт на плана АЕЦ " Белене ". Енергийният министър Теменужка Петкова внесе отчет с разновидности за оползотворяване на оборудването, създадено за АЕЦ " Белене ", включващи рестарт на плана и оповестяване на търг за стратегически вложител.

Шефът на съветската " Росатом " Алексей Лихачов съобщи във вторник пред съветски публицисти, че компанията му е подготвена да взе участие в сходен търг и " думата имат българите ". Досега концернът е заявявал интерес единствено да кредитира градежа и да взе участие като негов реализатор.

Парламентарно решение за " Белене " най-рано при започване на юни

Решението на българския парламент за АЕЦ " Белене " обаче може да се чака най-рано при започване на юни, т.е. след завръщането на Борисов от Русия. Плановете на ръководителя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ са отчетът на Петкова за " Белене " да се прегледа от ръководената от него комисия идната седмица, а гласуването в пленарна зала да е по-следващата седмица, сподели самият той пред Mediapool. Засега заминаването на премиера в Русия ще налагало различен график.

Върви се обаче по-скоро към решение за предоставяне мандат на държавното управление да разгласи търг за вложител в АЕЦ " Белене ", без обаче да се смъква мораториумът върху плана. Идеята е това да се случи, в случай че бъде определен вложител, настояват източници от ГЕРБ пред Mediapool.

Радев: Трудно е в изискванията на наказания и недалновидно говорене

От петте минути протоколни изказвания на Радев и Путин не стана ясно по какъв начин съветският президент гледа на предлагането на българския си посетител за създаване на директен газопровод от Русия към България. Предложението на Радев бе изтълкувано от съветските медии като искане за рестрат на " Южен поток " – планът, преустановен от Путин в края на 2014 година поради настояването на Европейската комисия той да е съгласуван с европейското антимонополно законодателство.

Застанал паралелно до Путин, Радев съобщи пред публицисти, че главната цел на визитата му е възобновяване на разговора и доверието сред двете страни на най-високо политическо равнище. Той добави, че знае, че е мъчно да приказваме за доверие след три спрени огромни плана, в изискванията на наказания и ограничаващи режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години.

" Радващото е, че в следствие и на моята аудиенция имаме позитивен подтик на българското държавно управление, което се зае по-сериозно с българо-руските връзки, заприказва се и за обновяване на някои от спрените планове ", уточни Радев.

Той сподели още, че е възобновил поканата си към Путин да посети България. Въпросът е какво ще стимулира Путин да направи това, откакто съветският дипломат в София съобщи още преди година пред бТВ: " просто президентът да дойде да пие чай или кафе с българския президент е несериозно ", допълвайки, че би трябвало да се приготвят съответни планове.

Путин: Добър сигнал за възобновяване на връзките в цялостен формат

" Смятам, че визитата на президента (Радев) е добър сигнал за обновяване на руско-българските връзки в цялостен формат ", съобщи на собствен ред Путин.

Срещата сред двамата стартира с акценти на съветския президент върху идното честването на Деня на славянската книжовност 24 май и отпразнуваната към този момент 140-годишнина от освобождението на България от османско господство.

" Сега няма да жегвам въпроси от стопански темперамент, единствено ще отбележа, че през предходната година наблюдавахме растеж на стокообмена, което не може да не ни радва. Но ние имаме надалеч повече благоприятни условия от тези, с които през днешния ден се занимаваме и от тези, които сме постигнали. След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва министър-председателя на България, с който ще продължим тези полемики ", сподели Путин, представен от пресслужбата на Кремъл.

" Очаквам през днешния ден да създадем един стратегически обзор на нашите двустранни връзки, с цел да установяваме освен мощните обичаи и големият капацитет, който имаме, само че и да обосновем нуждата от действителни дейности. Имаме доста взаимни ползи, както казахте – в търговията, стопанската система, образованието и културата. Надявам, че през днешния ден ще проведем прям и изчерпателен разговор, който да даде подтик на нашите държавни управления да продължат работата в тези направления ", съобщи на собствен ред Радев.

Поредни нови диалози за " Белене " и " Южен поток "

Очакванията са визитата на Борисов в Москва да е обвързвана най-много с енергетиката. Радев подгря тематиката, лансирайки по време на срещата си с Медведев искане за директни газови доставки по дъното на Черно море посредством " Български поток ", който да размени прения през 2014 година " Южен поток ".

Досега Русия постоянно е отклонявала тематиката за рестарт на " Южен поток ", поставяйки изискване за " железобетонни гаранции " от страна на Европейската комисия за реализацията му. Брюксел обаче не бърза да дава такива, а изчаква да види резултатите от предпроектното изследване за построяването на газовия хъб " Балкан " за източниците за зареждане, потенциал, доходност и възможна цена.

След срещата сред Радев и Путин, съветският енергиен министър Александър Новак, който участваще в нея, още веднъж повтори, че " Русия е подготвена да разиска взаимни газови планове с България при изискване, че те бъдат обезпечени от българското държавно управление и Европейския съюз ".

" По принцип Русия не се отхвърля от съдействие. Ние сме подготвени да разгледаме всички тези разновидности. За нас е значимо да има гаранции за това, че всички тези огромни планове - бъдещи инфраструктурни планове, които са вероятни, са обезпечени от позиция на купувачи на газ, обезпечени и от позиция на сходство с условията на европейското законодателство ", уточни Новак.

Договаряне на съветски газ за хъба действително ще легитимира проектите на Борисов за построяването на газовия център край Варна.

Визита на Борисов и в Украйна

От Министерския съвет прецизираха, че Борисов ще посети Русия в качеството си на български министър председател, а не на ротационен ръководител на Европейския съвет, въпреки че визитата му било в съгласие с водачите на Германия и Франция.

В края на тази седмица Бойко Борисов ще посети и Украйна.

Все още не е ясно дали при визитата си в съветската столица Борисов ще бъде придружаван от енергийния си министър Теменужка Петкова.

Руснаците чакат разновидностите за " Белене "

Според съветската държавна организация ТАСС българското енергийно министерство било длъжно да показа на съветската страна до юли разновидности за потребление на към този момент доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене ". Това ставало ясно от квалифицираните документи за срещата на Владимир Путин с Румен Радев.

" До края на юни 2018 година българското Министерство на енергетиката би трябвало да показа разновидности за потребление на създаденото в съветската страна съоръжение, в това число рестарт на плана ", се отбелязва в материалите, представени от съветското издание. В тях било посочено още, че съветската държавна корпорация " Росатом " може да приключи договарянията за удължение на живота на VI блок на АЕЦ " Козлодуй " до края на юли 2018 година

От ведомството обаче обясниха пред Mediapool, че нямат ангажимент да дават сходни материали на съветската страна и най-вероятно ТАСС засяга задължението на министър Теменужка Петкова до края на юни да се внесе в българския парламент отчет с разновидностите за потреблението на създаденото съоръжение. Документът действително беше заведен в Народното събрание и се планува да бъде прегледан най-рано през идната седмица, по неофициална информация. Предстои да се види какво ще е решението на депутатите и дали те ще смъкват наложения през март 2012 година мораториум върху градежа преди отпътуването на Борисов за Москва.

В отчета като най-оптимален вид се преглежда оповестяването на процедура за привличане на стратегически вложител в плана, като страната взе участие с апортна вноска оборудването, площадката за нуклеарната централа и лицензите. Петкова разгласи подготвеност подобен търг да се разгласи до края на 2018 година и подчертава върху проявения от Китайската държавна нуклеарна корпорация интерес да финансира доизграждането на атомната централа със свои средства и без държавни гаранции и контракти за изкупуване на тока. В отчета обаче се преглежда опцията и планът да бъде завършен от " Българския енергиен холдинг " или от НЕК, в чиито активи сега е замразеният градеж. Разгледана е алтернатива и дотъкмяване на АЕЦ " Белене " в съветски заем по модела на унгарската АЕЦ " Пакш 2 ".

" Росатом " резервира подготвеност да взе участие в нуклеарния план

ТАСС напомня, че българският президент е декларирал в понеделник на срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев, че възобновяването на градежа на АЕЦ " Белене " допуска и съветско присъединяване. Такова нееднократно е заявявала и министър Петкова, защото градежът се прави то технология на " Росатом " и внедряването и въвеждането ѝ в употреба не може да стане без производителя на оборудването

" Росатом " е подготвена да помогне на България в реализацията на плана, съобщи и първият зам.-ръководител на корпорацията Кирил Комаров. Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) също е удостоверила своя капиталов интерес към реализацията на плана, напомня ТАСС.

Президентът Радев, в чиято делегация няма нито един министър или зам.-министър, преди ден изрази удовлетворение, че " в последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия ". Той окачестви като " похвално, само че незадоволително " неотдавнашното посещаване на българския енергиен министър Теменужка Петкова в Русия, откъдето тя разгласи " размразяването " на спрения план за АЕЦ " Белене ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР