Българският премиер Бойко Борисов винаги е бил хиперактивен. През третия

...
Българският премиер Бойко Борисов винаги е бил хиперактивен. През третия
Коментари Харесай

Ще се докопа ли Борисов до поредната изборна победа?

Българският министър председател Бойко Борисов постоянно е бил хиперактивен. През третия мандат на ГЕРБ той вложи изключителната си продуктивност най-вече на външнополитическия терен. Но свадите " Апартаментгейт " и " Къщи за тъщи " го принудиха незабавно да се концентрира върху ставащото в самата България.
Борисов е на всички места
През последните дни господин Борисов даде газ до ламарината. Шофирайки самичък, той персонално инспектира градежа на автомагистрала " Хемус " (което, както нормално, беше документирано с видео, предавано онлайн в профила му във Facebook); нападна президента Радев, че се меси в избора на нов основен прокурор; съблазни с оферти за платена политическа обич - ново нарастване на заплатите в бюджетния бранш и коледни добавки за пенсионерите; даде обещание скорошно създаване на фабрики на огромни непознати вложители ( " в Шумен ще се вършат шасита на BMW " ) и газови автомагистрали, " осигуряващи 1000% диверсификация " ; предсказа благи новини като влизането ни в чакалнята на еврозоната; застана един до друг с водещия претендент на ЕНП за ръководител на Европейска комисия Манфред Вебер; размаха за кой ли път призрака на аферата " Костинброд " ; описа по какъв начин " се срещнали и харесали " с лидерката на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел; изясни по какъв начин някои от братовчедите си не бил виждал с години, а други даже ги " набил " (в отговор на апела на госпожа Йончева прокуратурата да ревизира митичната къща в Барселона, както и имотни покупко-продажби в интерес на неговия братовчед Радослав Иванов). Не не помни и филхармонията…
До каквато и медия да се допре човек през последните дни, загорялото лице на Борисов изскача от нея като кукувичка от древен часовник с пружини. Вижда се: водачът на ГЕРБ е в стихията си. В поредност от комплицирани финтове той комбинира със забележителна еластичност моркова и тоягата. Станахме очевидци на гневни прояви против съперниците (Нинова, Йончева, Костов, Тафров - никой не бе пощаден). Видяхме и чаровните усмивчици и намигвания, съпътстващи самохвалството и сладкодумните обещания, с които министър председателят обичайно запленява необятните национални маси.
Хепиенд за Борисов?
Финалните акомпанименти на сапунената опера, наситена с жилища, тераси, оставки, пот, сълзи, само че и с разминало се отмъщение, са доминирани точно от исполинските старания на премиера. Борисов надскочи, надмина себе си в демагогията. Но дали шеметната каденца, в която той даде оптимален шир на своята политическа виртуозност, ще донесе хепиенд за ГЕРБ на 26 май?
Сценариите са няколко. Първият: триумф за ГЕРБ - партията получава най-вече мандати за Екологичен потенциал. Макар да наподобяват на кръговете, описвани от ръцете на давещ се, множеството от енергичните дейности на Борисов са тъкмо това, което би предписал докторът в такава сериозна обстановка. За следващ път Борисов показва умеенето си да манипулира невидимите клавиши на балканската народопсихология. Затова не е изключено ГЕРБ да съумеят да се измъкнат от най-кошмарните кавги в цялата си история.
Изглежда също по този начин, че един от сътрудниците на Борисов във властта - Вътрешна македонска революционна организация, има шансове да се подреди тъкмо до почетната стълбичка - на четвърто място след ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Патерицата на ГЕРБ " Воля " също натрупа поддръжка, настояват някои социологически организации. С други думи - положителното показване на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и " Воля " ще бетонира структурата.
Движение за права и свободи пък са в прелестна кондиция след разпада на ДОСТ. И в случай че ГЕРБ още веднъж покажат, че имат девет живота, хората на господин Доган също няма да имат причина да стават от трапезата. Всичко това би дало на Борисов и сие двигателна сила и за локалния избор през есента. Изобщо: в случай че в този момент ГЕРБ излязат сухи от водата, прекомерно евентуално е да забележим даже цялостен мандат.
Ако Българска социалистическа партия завоюва
Вторият сюжет: победа на социалистите. Дори равният брой мандати с ГЕРБ ще бъде избран като триумф за Българска социалистическа партия. Към момента някои социологически организации показват, че Българска социалистическа партия изпреварва ГЕРБ с 1-2%. Други пресмятат, че ГЕРБ са наваксали. Но с изключение на разликата в границите на статистическата неточност, би трябвало да имаме поради и феномена на " срамежливия ляв гласоподавател ". На мнозина им е някак неловко да признаят, че ще гласоподават за някогашните комунисти. Така че разликата в интерес на Българска социалистическа партия може да се окаже по-голяма от предстоящото.
Ясно е обаче, че както успеха, по този начин и паритетът ще укрепят позициите на Нинова. И надлежно ще форсират напъните ѝ в посока предварителни избори. Разбира се, България не е Австрия, а и Борисов ясно съобщи, че няма да подава оставка, колкото и да е замърсен шлиферът му. Но вид, в който Българска социалистическа партия печели най-вече мандати, може и да го накара да размишления. Премиерът нееднократно е доказвал, че не е от най-последователните. От значение е също по този начин дали някои от крепежните детайли на кабинета ще се пречупят за сметка на достойното показване на извънпарламентарната съпротива - в лицето на " Демократична България " да вземем за пример, която наподобява има късмет за един мандат в Европейския парламент. Ако фактически го завоюва, групировката може също да потърси пътя към предварителния избор.
Дори ГЕРБ да претърпят погром
Едно обаче е изцяло ясно още занапред: даже ГЕРБ да претърпят погром на 26 май (което е малко вероятно), те ще продължат да бъдат незаобиколим фактор в българската политика. През последните 10 години ГЕРБ си построиха структури, чиято преданост не може да бъде елементарно сломена - тъй като е скрепена с дирижираните потоци от еврофондове, апетитни служби, подкрепи и прочие Но без значение от това дали партията му ще завоюва или не, архитектът на тази система, господин Цветанов, по всяка възможност ще бъде заставен да се отдръпна дефинитивно.
Автор: Петър Чолаков, Deutsche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР