Българският премиер Бойко Борисов участва в пленарната сесия на Глобалната

...
Българският премиер Бойко Борисов участва в пленарната сесия на Глобалната
Коментари Харесай

Борисов: Европа би била в по-голяма опасност от радикализма в Близкия изток без Израел

Българският министър председател Бойко Борисов взе участие в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Йерусалим .
 Борисов в Израел пресцентър, Министерски съвет
В своето изявление по време на форума той посочи, че на фона на динамичните световни и районни процеси , българо-израелските връзки се развиват стабилно . " Тези връзки почиват върху ясни правила на взаимоотношение, върху построеното взаимно доверие и споделените полезности, като в основата им е общата визия за бъдещето на двата прилежащи региона “, уточни министър-председателят.

 
Той  припомни, че най-яркият израз на връзката сред двата народа е спасяването на цялата българска еврейска общественост от близо 50 000 индивида в най-мрачните години на Втората международна война.
 Борисов в Израел пресцентър, Министерски съвет-->
„ Историята на спасяването на българските евреи е част от общата ни история, която ние  не би трябвало да забравяме и би трябвало да предадем на децата си “, безапелационен бе Бойко Борисов. Той акцентира, че през днешния ден наша задача е да не допуснем  връщането  на  ксенофобията и антисемитизма.
 Борисов в Израел пресцентър, Министерски съвет
Премиерът благодари на министър-председателя на Израел Бениамин Нетаняху за това, че призна заслугата на нашите предшественици за спасяването на българските евреи. „ Много скоро ние ще имаме два идентични паметника в София и Тел Авив , отдадени на този исторически факт и показвайки нашата взаимна благодарност “, заяви Борисов.
 Борисов в Израел пресцентър, Министерски съвет
„ Като страна член на Европейски Съюз, а още повече и като ръководител на Съвета на Европейския съюз, България остава ангажирана с районните и интернационалните сътрудници в поддръжка на напъните за обновяване на мирните договаряния за намиране на решение на спора сред Държавата Израел и Палестина “, съобщи още българският министър-председател.
 
В умозаключение Борисов означи, че Израел е значима и градивна част от актуалната архитектура на интернационалните връзки. „ Без Израел Европа и европейската цивилизация биха били в по-голяма заплаха от надигащия се радикализъм и набожен фундаментализъм в Близкия изток “ , сподели Бойко Борисов.
 Борисов в Израел пресцентър, Министерски съвет
По думите му откриването на шестия европейски офис на Американския еврейски конгрес в София е още едно извънредно п ризнание за дейната и уравновесена политика, която България организира на Балканите и в Европа и доказателство за престижа и престижа на нашата страна.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР