Българският премиер Бойко Борисов предупреди кандидатката за членство в Европейския

...
Българският премиер Бойко Борисов предупреди кандидатката за членство в Европейския
Коментари Харесай

Европейско издание: Борисов предупреди кандидатката за членство в ЕС Северна Македония да не използва антибългарска риторика

Българският министър председател Бойко Борисов предизвести кандидатката за участие в Европейския съюз Северна Македония да не употребява „ антибългарска реторика “ и да не показва българската история като своя и акцентира, че това „ би трябвало да спре “.

Това написа основаният в Брюксел европейски портал EurActiv. Медията отбелязва, че Скопие е понесло тежък удар, когато европейските министри не са постигнали консенсус за започване на присъединителни договаряния на 18 юни, макар че Македония реализира исторически контракт с Гърция за името на някогашната югорепублика.

Изданието напомня, че България е мощен покровител на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число на своята югозападна съседка. Но изявленията в медиите през последните седмици са разкрили другите им тълкования на новата история.

„ България, чиято държавност е основана през VII век, счита, че някогашната югославска република, която е известна под името Македония едвам след края на Втората международна война, краде епизоди от българската средновековна и по-нова история “, изяснява порталът.

В извънредно изявление за EURACTIV новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски предизвести за възходящия капацитет за напрежение с България, обвързван основно с работата на взаимна комисия, която се занимава с общата история на двете страни.

Медията напомня, че Скопие и София подписаха съглашение за добросъседски връзки и се споразумяха да основат взаимна комисия, която да работи по противоречиви въпроси като история, език или етническа принадлежност. Медията показва, че тази комисия е постигнала дребен прогрес, а опозицията в България подлага на критика Борисов, че е прекомерно мек със прилежащата страна.

„ Българите започнаха да се оплакват в Брюксел за работата на комисията, като се оплакват, че няма резултати... Неформално, те споделят, че в случай че няма резултати, „ ще ви блокираме “, сподели Пендаровски в изявлението.

Помолен от EURACTIV да разяснява неналичието на консенсус за започване на присъединителни договаряния със Северна Македония, Борисов съобщи:

„ Те към момента би трябвало да подобрят доста неща. Не ме разбирайте неправилно, само че до момента в който спорят за Гоце Делчев, дали той е българин или македонец, до момента в който това дребнотемие продължава, за героите, които са се борили както за България, по този начин и за Македония, за земята, където са се родили и нашите най-хубави песни са свързани с това. Докато това е тяхна тематика и (българската) съпротива ме пита какво прави двустранната комисия, по-добре е те да пораснат. Не ме разбирайте неправилно “.

„ Гоце Делчев (1872-1903) е български бунтовник на територията на днешната Северна Македония, която по това време към момента е била част от Османската империя. В Северна Македония той също се възприема като народен воин и македонец “, написа брюкселското издание.

Директорът на Северно-македонския институт за национална история и началник на екипа на страната му в двустранната комисия по история, език и етническа принадлежност Драги Георгиев неотдавна сподели, че Северна Македония в никакъв случай няма да признае Гоце Делчев за българин, напомня EURACTIV, като показва, че България приема такива изказвания като екстремистки и нападателни.

Президентът Пендаровски загатна и в изявлението, че признаването на Делчев като българин е алена линия, която Скопие може да не е готово да пресече.

Борисов беше запитан дали отлагането на началото на договарянията за присъединение със Северна Македония ще ускори антиевропейските и антизападните сили в прилежащата страна. Той отговори: „ Необходимо ни е време комисията (комисията по история, език и етническа принадлежност според двустранното споразумение) да завърши работата си. Те могат да кажат, че "България ни стопира " или "България прави спънки ", само че не мога да разреша това да продължи. България направи всичко и те се качиха на небето. Сега те би трябвало да вършат взаимни отстъпки в комисията. А антибългарската изразителност би трябвало да спре “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР