Българският премиер Бойко Борисов няма остров в Гърция. Фалшивата новина

...
Българският премиер Бойко Борисов няма остров в Гърция. Фалшивата новина
Коментари Харесай

Разберете, всички в България страдат от това

Българският министър председател Бойко Борисов няма остров в Гърция. Фалшивата вест за някаква измислена покупка на остров обикаляше няколко дни съвсем неусетно анонимни уеб сайтове и обществени мрежи. Докато министър председателят не реши да я разяснява в неделя пред камерите в Брюксел: “Просто нещастни, долни лъжци жълти… Мръсници! 100 души да му повярват това... Ни имам гръцка преса, ни остров, ни гявол, ни... Лъжа! Лъжа след неистина! “.

Обясним е този яд. Никой не обича да бъде замерян с измислици. А колкото по-грандоманска и невероятна е една неистина, толкоз повече се запомня. Часове по-късно предаването на Милен Цветков по Нова телевизия анонсира една от тематиките си за деня: “Какво накара премиера Борисов да се възмути от подправената вест, че е станал притежател на гръцки остров? ”. След излъчването на това предаване тематиката за острова по всяка възможност щеше безшумно да отшуми. Но управлението на малкия екран реши да не излъчи епизода, тъй като не отговарял на стандартите “за обективност, правота и баланс на гледните точки във всички излъчвания ”. И по този начин вместо министър председателят да е подложен на здравословната и наложителна рецензия на политическите му дейности, в този момент всички приказват за острова…

Двойните стандарти

Ако Нова телевизия съблюдаваше толкоз прецизно спазването на журналистическите стандарти по всяка една тематика, а освен когато се загатва името на човек от властта, казусът щеше да бъде признат напълно обикновено, а тематиката за острова бързо щеше да отшуми. В редица други случаи обаче малките екрани не са толкоз мощно привързани към стандартите - не се свенят да нарушават журналистическата нравственос и да връхлитат с микрофони потърпевши при произшествия или техните близки, с цел да ги питат “Как се чувствате? ”; не се двоумят да дават безрезервно думата на лица, които хвърлят безпочвени обвинявания за заплащания, конспирации и задгранични заприказва против всеки, който се осмели да стачкува за нещо или да изкаже непокорство; не ги влече хигиената, когато канят в студиата искрено некомпетентни хора, които заливат публиката с неистини по всевъзможни тематики - от интернационалното състояние до медицински въпроси като имунизирането на децата.

Заради всичко изброено дотук свалянето на съответното предаване оставя неприятен усет, даже и в действителност да не е отговаряло на стандартите. Умишлено или не, с това си деяние Нова телевизия сама сътвори изречението, в което участват думите „ Борисов “ и “цензура ”. А министър председателят още веднъж реши тематиката да стигне до всички: “Умолявам ви - дали се цензурирате, дали се автоцензурирате, само че апелирам ви, не ми забърквайте името ”.

И още веднъж Българска национална телевизия

И таман всичко да остане в рамката „ подправени вести против премиера “, когато Българската национална телевизия подсети за блатото, в което потъва. Журналистката Мария Чернева бе отстранена от бранш “Здравеопазване ” поради писмо, съдържащо обвинявания против нейната активност в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца. Ръководството на малкия екран нито е проверило изказванията, нито е посочило писмото на Чернева. Обидена от всичко това, тя разгласи, че напуща.

Преди месец Българска национална телевизия уволни основния си продуцент Роберт Ковачев. Чернева споделя, че в Българска национална телевизия “се всява боязън ”, а Ковачев приказва за обществени изтезания на публицисти, “които би трябвало да служат за наставление ”. Преди това бе отстранена продуцентката на “Денят стартира с просвета ” Весела Петрова, откакто екипът на предаването стачкува против “опити за оказване на напън ” от страна на програмния шеф на БНТ1 Емил Кошлуков. Ето я цялата картина - използване на стандартите единствено при потребност в частните телевизионни канали и прям напън в публичната телевизия.

“Това е ваш проблем - на публицистите. Решавайте си го тоя въпрос ”, разяснява преди по-малко от два месеца министър председателят Борисов. Днес към този момент знае от личен опит, че казусът е и негов. Защото се оказа в обстановка, в която са попадали доста други хора, нямащи неговата властова позиция. Смесицата от ниски журналистически стандарти, мощни политически и бизнес зависимости на притежателите на огромните медии, размити граници сред жълто-кафяви и претендиращи за правота издания, толериране от страна на политиците на част от фабриките за неистини - тази отровна примес е безпощадна. Тя лишава българското общество от правото да знае къде се намира през днешния ден. Лишава го и от опцията да разисква пътя, по който да поеме на следващия ден. Затова е проблем на всички в България.

Коментар на Иван Бедров за Дойче веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР