Българският премиер Бойко Борисов и президентът на Европейската комисия Жан-Клод

...
Българският премиер Бойко Борисов и президентът на Европейската комисия Жан-Клод
Коментари Харесай

Какво всъщност означава България да е начело на ЕС

Българският министър председател Бойко Борисов и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Още по тематиката
Brexit и бежанските квоти ще са главните тематики на последната среща на европейските водачи за 2017 година
14 дек 2017
София няма да бъде блокирана за председателството, разгласи зам-министър Ципов
от Дневник,11 дек 2017
За кого ще работи председателството

Бизнесите, свързани с организирането и провеждането на събития, чакат европейските делегати, само че информацията и подготовката към момента се бавят
17 ное 2017 1. България ще управлява Европейски Съюз.

Е, не тъкмо

Въпреки целия звук към българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще стартира единствено след две седмици, поемането му, несъмнено, не значи, че в действителност България ще управлява 28-те страни. Съветът на Европейски Съюз е единствено една от четирите съществени институции на Европейски Съюз. Той прилича горната камара на парламент във федерална страна и приема законодателството на Европейски Съюз. Съветът обаче споделя своите законодателни пълномощия с Европейския парламент в по-голямата част от законодателството на Европейски Съюз.

В него влизат представители на всяка страна членка и постоянно се назовава Съвет на министрите, защото в съответните формати (например финанси или екология) в него заседават 28-те национални министри в съответните ресори.

За разлика от множеството парламентарни демокрации, единствено Европейската комисия – която се доближава най-близо до това да е изпълнителна власт на Европейски Съюз, има право да предлага законодателство. Съветът на министрите може да утвърди политически позиции, които да служат единствено като насоки за Европейската комисия, само че не са наложителни.

Накратко - Европейска комисия предлага закони, Съветът на Европейски Съюз и Европейският парламент ги утвърждават, след което Европейска комисия следи за тяхното приложение.

За да е още по-объркано, Съветът на Европейски Съюз има и оперативни пълномощия като изпълнителна власт. Например в региона на външната политика и защитата единствено страните членки могат да кажат къде да бъде изпратена военна задача на Европейски Съюз или каква да е общата политика към Иран. Съветът на Европейски Съюз има право и да координира политиките на страните членки в области като стопанска система и обществена политика.

Председателят на Съвета на Европейски Съюз работи като медиатор сред всички институции на Европейски Съюз и страните членки и улеснява законодателния развой. Правомощията му са съзнателно отслабени, като страната " отпред " на съюза се сменя на всеки шест месеца по избран ред. Ролята му беше в допълнение лимитирана от последния контракт на Европейски Съюз (2007 г.), който трансферира част от пълномощията му на Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Например не българският министър на външните работи, а висшият представител Фредерика Могерини ще ръководи Съвета по външна политика.

Съветът на Европейския съюз не би трябвало да се бърка с Европейския съвет, неточност, която български политици към момента позволяват, нито пък със Съвета на Европа, който няма нищо общо с Европейски Съюз. Това наподобява на институционален безпорядък, само че в действителност работи по-добре, в сравнение с скептиците се пробват да обяснят.

2. България ще зададе своя личен дневен ред и хрумвания в Европейски Съюз.

Може да повлияе, само че не и да зададе

За да може да балансира сред всички ползи, председателството на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да бъде безпристрастнo. Ефектът от това за страната, която го е поела, е, че понижава опциите й да прокарва своите ползи. Това може да бъде направено, само че по заобиколен метод, да вземем за пример посредством друга страна членка.

По-важното е, че законодателната стратегия е авансово избрана от проектите на Европейската комисия и страната, която държи председателството на Съвета на Европейски Съюз, има малко поле за маневри. Председателството може да разгласява позиция, която да повлияе на Европейската комисия, само че това не е наложително да се случи. Например словашкото председателство на Съвета на Европейски Съюз в края на 2016 година разгласява собствен документ за мииграцията на бежанските потоци. Мнението обаче по-скоро не беше взето под внимание и Братислава малко по-късно трябваше да смени сериозната си позиция към политиката на Европейски Съюз в тази област.

Най-важното пълномощие на председателството на Съвета на Европейски Съюз е способността му да въздейства върху законодателния развой, като избира на кои регламенти или наставления да даде приоритет. Например Естония загърби разискването на предлагането за въвеждане на хармонизирана основа за корпоративните налози. Но като цяло ръководителите на националните парламенти имат доста по-големи пълномощия да дефинират дневния ред по отношение на ръководителя на Съвета на Европейски Съюз.

3. Приоритетите на председателството съставляват програмата на Европейски Съюз.
Всъщност е противоположното.

Председателството на Съвета на Европейски Съюз избира от това, което към този момент е на масата. То може да вмъкне някои национални нюанси или да дискутира тематики, които избира, само че те си остават странично шоу. Малта имаше за приоритет ръководството на морските пространства, а Естония - електронно ръководство, само че по нито един от тях не се случи нещо значително. Въпреки че възможното присъединение на Сърбия или Македония към Европейски Съюз евентуално ще бъде повдигнато по време на мандата на България по време на президентството, въпросът няма да бъде решен скоро и не в София.

4. България ще играе решаваща роля в диалозите за Brexit.
Роля - да, значима - не.

Това неправилно разбиране идва от неправилното схващане на активността на председателството и по какъв начин тече процесът на договаряне за изискванията на Brexit.

Преговорите се водят от Европейската комисия, а страните членки дават насоки и утвърждават мандата за водене на договарянията - т.е. детайлния проект за тях. Такива мандати се одобряват от Европейския съвет, който (пак да припомним) е орган, друг от Съвета на Европейски Съюз. Първият се състои от държавни и държавни ръководители и има собствен президент, понастоящем някогашният полски министър председател Доналд Туск. Подготвителната работа за Европейския съвет се прави от специфични работни групи в администрацията на Съвета, а не от председателството, което има единствено наблюдаващ в групата, която работи по Brexit.

Доколкото председателството има роля, тя е в КОРЕПЕР – комитета на посланиците на страните, членки в Европейски Съюз. КОРЕПЕР може да се оприличи на мениджърския съвет в границите на огромните компании. Той се занимава с въпроси, които не са решени от ниско и приблизително стоящите мениджъри и приготвя почвата за основния изпълнителен шеф да предприеме дейности по най-важните тематики.

Ако в договарянията с Обединеното кралство има някои противоречиви моменти, които не могат да бъдат изгладени от Европейската комисия, те ще бъдат предадени на КОРЕПЕР. Посланиците ще се опитат да ги разрешат зад затворени порти, с цел да предотвратят разискването им на по-високо равнище, което би разкрило вероятни несъгласия сред страните членки. Ако възникне подобен проблем, българският дипломат в КОРЕПЕР Димитър Цанчев ще играе централна роля, като посредничи сред разнообразни ползи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР