Българският правозащитник Марияна Кацарова е определена за специален докладчик от

...
Българският правозащитник Марияна Кацарова е определена за специален докладчик от
Коментари Харесай

ООН номинира българка да следи за нарушенията на човешките права в Русия

Българският правозащитник Марияна Кацарова е избрана за специфичен докладчик от Съвета по правата на индивида към Организация на обединените нации, като ще следи за нарушаванията на територията на Русия.

Решението е взето във вторник, когато е призната и резолюция с апел към Москва да приключи " противозаконния насилствен трансфер и депортация на цивилни и други предпазени лица в Украйна или в Руската федерация ".

Организация на обединените нации упорства още Русия да даде достъп до украинските деца, които бяха трансферирани на нейна територия след окупацията на няколко украински области.

Според управляващите в Киев - минимум 16 000 украински деца са депортирани в Русия от началото на войната до февруари 2023.

Принудителното изселване и асимилация на децата беше и повода за издаването на заповед за арест против Владимир Путин от Международния углавен съд в Хага.

Организация на обединените нации води свое следствие за нарушаванията на човешките права, които Москва прави в подтекста на войната в Украйна. Съветът приканва съветските управляващи да преоставят неотложен директен достъп на наблюдаващите до украинците, разселени в Русия.

Назначението на Марияна Кацарова за специфичен докладчик за правата на индивида в Русия става няколко месеца след решението на Съвета за нуждата от наблюдаване на обстановката.

Всички опити за антивоенни митинги в страната са наказвани с непропорционална полицейска интервенция, а законодателството беше изменено по подобен метод, че да позволява брутално наказателно гонене за споделяна на " дискредитираща " съветската войска информация.

Марияна Кацарова е приключила публицистика в България, само че по-късно продължава образованието си в Съединени американски щати и Англия.

През 90-те години работи към Amnesty International в Лондон, от 2007 до 2010 година е била консултант на висшия комисар по правата на индивида в Съвета на Организация на обединените нации, като е отговаряла по въпросите на трафика на хора.

По-късно тя работи и в службата на ОССЕ за демократичните институции и човешките права.

През 2014-2016 година е началник на Мисията на Организация на обединените нации в Украйна, наблюдаваща обстановката с правата на индивида, а от 2021 до април 2022 година е координатор на Съвета на Организация на обединените нации по човешките права в Беларус.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР