Българският потребител трябва да има възможност за избор на храна,

...
Българският потребител трябва да има възможност за избор на храна,
Коментари Харесай

Министърът на земеделието настоява за пряк достъп на местните производители до търговските вериги

Българският консуматор би трябвало да има опция за избор на храна, създадена от локалните производители. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„ Предлагаме локалните производители на храна да имат достъп във всеки от обектите на комерсиалните вериги с представителства в цялата страна  Предлагаме и желаеме регулация за достъп до точката за предложение на локалните производители. Нямаме предложение за регулация на метода им на доставка. " Идеята е да бъдат обособени специфични площи в комерсиалните обекти за локални производители, поясни министър Танева. И даде образец със Сливен, където има оранжерия на 5 км. от града, а в комерсиалната мрежа в града няма тяхна продукция. По отношение на цените, Десислава Танева изясни, че те ще зависят от политиката на комерсиалната верига.

По думите ѝ, всички локални и фермерски пазари би трябвало да работят, при строго съблюдаване на противоепидемиологичните ограничения.

„ Преди Великден сме се концентрирали над животновъдните ферми и продажбата на агнета. Предоставихме помощ на кланиците от 7 лева на агне за кръвопролитие. Българският производител е малък, само че ние би трябвало по административен метод да му помогнем. Ограниченията за пътешестване би трябвало да се съблюдават, само че е обезпечено всяко пътешестване за доставяне с храна. Достъпът до фермите за кръвопролитие също ще бъде позволен при хигиени наредби и нормативни документи. Днес ще бъде издадена заповед, която ще посочи по какъв начин ще може да се реализира това “, сподели още министърът на земеделието и храните.

Осигурили сме опция до 30 млн. лева за нисколихвено кредитиране за бранш „ Плодове и зеленчуци “. Направили сме допустимо предплатено да платим дотацията по държавната капиталова мярка в бранш „ Растениевъдство “.Прилагаме нова мярка – локалните местни търговски вериги и магазини ще бъдат подкрепени за предложение на български оранжерийни домати и краставици, които към този момент се реколтират ”, сподели още Десислава Танева.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР