Българският посланик в Канбера Петър Николаев е бил извикан от

...
Българският посланик в Канбера Петър Николаев е бил извикан от
Коментари Харесай

Българският посланик в Австралия е извикан заради случая Полфрийман

Българският дипломат в Канбера Петър Николаев е бил извикан от австралийското външно министерство поради случая с Джок Полфрийман, заяви " Дневник ". От Външно министерство са удостоверили за срещата. Според тях диалогът в минал в " доброжелателен дух, градивна и колегиална атмосфера и е в границите на естествената дипломатическа процедура за поддържане на връзката сред двете страни ".

Реакцията на австралийската среда идва ден, откакто техният дипломат се срещна с вътрешния министър Младен Маринов. От Министерство на вътрешните работи не оповестиха детайлности за срещата. Според известието им министърът и шефът на дирекция „ Миграция “ Николай Николов са обяснили на Филп за какво Полфрийман е затворен в бежански център на Министерство на вътрешните работи в Бусманци, макар че беше предварително освободен от пандиза. Австралиецът стои в Бусманци, тъй като няма персонални документи, изясни в четвъртък основният прокурор Сотир Цацаров. Според него паспортът на Полфрийман е публикуван, само че не му е връчен. Цацаров съобщи:

" Единственото, което ще ви кажа е: Замислете се кой издава тези документи ".

Полфрийман бе затворен в Бусманци след предварителното му освобождение от пандиза. От Министерство на вътрешните работи обявиха, че ще го държат там, до момента в който Върховният касационен съд не се произнесе по настояването за обновяване на делото за освобождение, подадено от Цацаров. Междвуременно съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, които пуснаха Полфрийман от пандиза, оповестиха, че той е задържан нелегално, тъй като тяхното решение предстои на неотложно осъществяване.

Сагата към Полфрийман не се размина и без диполматически скандал. От австралийското външно министерство оповестиха, че изказвания на Филп са били цититрани манипулативно от българското правосъдно ведомство. Дипломатът се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов и след срещата бе публикувано прессъобщение. Според австралийската страна то не съдържа цялото изказване на Филп. От правосъдното министерство не са реагирали на тези изказвания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР