Българският политически елит може да си отдъхне : който и

...
Българският политически елит може да си отдъхне : който и
Коментари Харесай

Нане, Вуте и върховенството на закона в ЕС

Българският политически хайлайф може да си отдъхне: който и да пристигна на власт, към този момент няма да се ослушва като прасе в тръстика дали Брюксел няма да нададе писък за изчезналото господство на закона у нас.

Това ще стане факт не тъй като сме изпълнили всички условия на Европейската комисия в тази тенденция. Не. Даже в противен случай - налице са учредения (като предрешеният избор на нов основен прокурор да речем), които подлагат на мощно подозрение смисъла на това господство и по-скоро обрисуват като изцяло допустимо върховенството на волята на едно или, както е признато у нас, на група лица.

Спокойствието им ще бъде обезпечено, тъй като едно е да си безконечната черна овца - съгласно визията на Европейски Съюз за господство на закона, а напълно друго е да си в компанията на още неколцина обвинени. В нашенската реалност това амбивалентно положение доста добре е разказано от героя на Шоплука Нане: я не сакам на мене да ми е добре, а сакам и на Вуте да му е зле.

А обвинени вероятно ще се намерят, в случай че се осъществя концепцията на еврокомисията да се разшири обсегът на наблюдението за спазването на законността в общността, както през днешния ден се закани и зам.-шефът на Европейска комисия Франс Тимерманс. Проверките ще обгръщат до каква степен действително е идентичното използване на закона към всички, съществуват ли разнообразието в медийната среда, свободата на организациите на гражданското общество, желанието и опциите на управляващите да се борят с корупцията, посочи Тимерманс.

Изпълни ли се тази закана, идат златни времена за ръководещите у нас. Време, в което като се сопне министър председателят Бойко Борисов, че корупция съществува на всички места по света, даже и в Брюксел, и за какво тогава сме се вторачили в себе си - думите му ще звучат на място.

Нещо повече - когато пристигна това време ( нека да е по-скоро!), ще можем да споделим своя богат опит в битката за съблюдаване на законността и за противопоставяне на корупцията. Защо да вземем за пример да не предложим на европарламента да имплементира нашенския антикорупционен закон?

Впрочем тогава се откриват нови хоризонти в битката с това просташко събитие в европейски, дори международен мащаб: да речем одобряват нашия закон, а по-късно предлагаме на нашите европейски сътрудници да изкопират и КПКОНПИ като модел на институция, способна да се бори с явлението. В която ще постъпват сигналите за корупция по върховете в съответните страни...

Да отидем и по-далеч - за какво да не предложим на Европейска комисия да изтегли някогашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев от консулския му пост във Валенсия и напряко да го постави отпред на европейската антикорупционна комисия?! Човекът си има диплома, опит, знае езици, обръгнал е в битката с корупцията в България, може да помогне...

А представете си в случай че склоним нашите сътрудници от общността и отпред на европейската прокуратура да изберем само достойния Иван Гешев, което би трябвало да ни покажат писмата в негова поддръжка от стотици работническо-селски колективи, браншови низови организации, квартални събрания и прочие?!

Ако съдим от практиката в страната ни - И ще потекат едни отчети, една статистика на сполучливото противопоставяне на корупцията, едни доклади за справяне с престъпността и трайно определяне на върховенството на закона по света и у нас...

А нека!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР