Българският поет и антифашист Никола Вапцаров е отличен посмъртно с

...
Българският поет и антифашист Никола Вапцаров е отличен посмъртно с
Коментари Харесай

Вапцаров с посмъртна награда за мир

Българският стихотворец и антифашист Никола Вапцаров е отличен посмъртно с „ Почетна премия на мира “ на 19 юни 1953 година Званието е учредено на конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 година Целта му е да се отдава респект на изтъкнати радетели и борци против войната.

Наградата и грамотата са връчени на майката на поета - Елена Вапцарова, протестантска мисионерка и учителка. Авторът на „ Моторни песни “ е наказан на гибел за образуване на подривна активност против страната по време на война и разстрелян в София дружно с други антифашисти на 23 юли 1942 година През 2003 година част от постройките на Гарнизонното стрелбище в София са реставрирани и превърнати в музей, отдаден на жертвите на политическо принуждение в България. Сред реставрираните пространства е тунелът, в който умира поетът.

Роден в Банско в фамилията на войводата на Вътрешна македонска революционна организация Йонко Вапцаров, Никола попада от ранните си години под просъветското въздействие. Поетът изповядва леви убеждения и се включва в съпротивата против нацисткия режим, откакто Германия атакува Съюз на съветските социалистически републики.

Любопитно е, че като юноша Никола Вапцаров се увлича по теорията на Коминтерна за основаване на обособена националност въз основата на македонската етнографска група от българския народ. Става член на Македонския книжовен кръжок и в отчета си написа: „ Ние сме македонци. И нашето творчество би трябвало да бъде в работа на македонската идея “.

По-късно поетът се завръща към българските си корени. През септември 1940 година дружно с други български писатели и поети възторжено посреща вестта за връщането на Южна Добруджа към България. През април 1941 година по-голямата част от Македония е присъединена към Царство България и в еуфорията, обхванала цялата страна, Македонският книжовен кръжок се саморазпуска.

В броя си от 20 април 1941 година седмичникът „ Литературен критик “, чийто организатор е Вапцаров, приветства разгрома на Югославия от немските войски и честити Обединението на целия български народ.

За отбелязване е, че Вапцаров написа единствено на български и не доближава до опити за кодификация на обособен македонски език. В неговия отчет от 1938 година въпросът за основаването на македонски литературен език липсва. В обясненията си пред полицията по време на ареста се самоопределя като българин.

Днес в Пловдив гимназия в регион " Северен " и бул. в " Южен " носят името на Никола Вапцаров. По традиция социалисти, интелектуалци и членове на Вътрешна македонска революционна организация носят цветя пред паметната плоча с портрета на поета на едноименния бул..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР