Българският План за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен утре.

...
Българският План за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен утре.
Коментари Харесай

Планът за възстановяване подпомага икономиката ни с над 20 млрд. лева

Българският План за възобновяване и резистентност ще бъде импортиран на следващия ден. Общият запас по него се равнява на 12,9 милиарда лева Отделно се чакат 8,1 милиарда лева спомагателни вложения. Така общият резултат върху българската стопанска система възлиза на 21 милиарда лева в идващите 6 години. Това сподели вицепремиерът Атанас Пеканов по време на брифинг в Министерски съвет.

Пеканов изясни, че във финалната версия на българския проект има 46 промени и 59 капиталови плана за подсилване икономическата и обществена резистентност и за възобновяване на стопанската система. „ Реформите са единственият път към гарантиране на съвременно, сполучливо и заслужено общество – малко говорихме за това, институциите постоянно се съпротивляват на измененията, те обичат откритите порядки и статуквото “, разяснява вицепремиерът. Спрямо априлската версия има 13 нови плана и доста промени, главно в сферите опазване на здравето, правораздаване, господство на закона, енергетика, обучение, обществена сфера, бизнес среда. „ Бяхме индикирали към представители на Висшия правосъден съвет и към Прокуратурата, само че от тях не чухме оферти и по какъв начин може да се подобрят параметрите, по тази причина Министерство на правораздаването предложи промени, които да отговорят на рецензиите, които получаваме от години “, регистрира Пеканов.

Сред новите промени е и тази за основаването на държавно дружество за преработка на въглищните райони.

„ То ще даде опция на страната да подкрепя и наема хората, които са били съкратени от тези райони, и да ги употребява за преработка и рекултивация на тези райони “, изясни вицепремиерът.

Той оправда забававянето на внасянето на българския документ в Брюксел с желанието да се подсигурява потреблението на средствата по най-хубавия метод. „ Получихме уверения и чуваме сигнали от разнообразни сътрудници, че това закъснение фактически е довело до възстановяване на резултата и успеваемостта на тези ограничения и промени, които ще обусловят идващите години на развиване на страната “, сподели още Пеканов.

„ Планът се прави с ясното схващане, че определни браншове и промени ще изискват законодателни промени.

Това е комуникирано с политическите партии от 46-я парламент, те са наясно и го чакат. Процесът на законодателните промени ще мине през Народното събрание и до този миг не е казано, че е взет някакъв прелиминарен ангажимент. Всичко следва да се развие, както реши Народното събрание “, добави и министър председателят Стефан Янев.

„ Планът е стратегия за дълготрайни вложения и промени, които ще създадат българската стопанска система по-силна, по-конкурентоспособна, ще ни дадат подтик и ще покачат благосъстоянието на жителите “, сподели още Пеканов, като добави, че европейският Механизъм за възобновяване и резистентност е „ неповторим нов инструмент “ в отговор на пандемията.

По време на договарянията с Еврокомисията, които стартират на следващия ден, ще се разискват оставащите детайли, в това число тематиката за енергетиката. „ Трябва да излезем от парадигмата на асимилиране и да навлезем в една нова визия на възстановяване на резултатите и на една България, която може доста повече “, съобщи Пеканов, съгласно който е редно в идващите години да се следи строгото осъществяване на заложените параметри и цели. Пеканов съобщи, че се прави всичко допустимо първите средства от Плана да дойдат още тази година, само че всичко зависи от договарянията с Брюксел.

По Програмата за икономическа промяна са планувани 1,2 милиарда лева, от които 840 млн. лева са за грантове и безплатна финансова помощ, а останалите 360 млн. лева са за финансови принадлежности.

По отношение на въглищните централи има две индикативни дати – 2038 година и 2040 г.

„ Това предстои на механически сюжет, който би трябвало да се изготви, лишава време и сюжетът ще бъде направен, след което Народното събрание ще би трябвало да реши и Европейската комисията ще би трябвало да го одобри “, изясни Пеканов, който добави, че 2038 година е индикативна дата и може да се борим и за 2040 година „ Механизмът за фискиране на датата занапред следва въз основата на механически разбор, дали сме две дати – 2038 година и 2040 година, като избираме да е 2040 година Ако може да е след 2040 година, дано да бъде по този начин, нямаме срещу и да е по този начин, само че дано не плащим хората, тъй като те бяха тук начело през вчерашния ден, нямам срещу да ми озвучават кабинета всеки ден, хубави песни пускат, само че въпреки всичко, когато хората имат нужда от изясненост и вероятност за тяхното професионално развиване, не е добре да им сътворяваме условия да остават с усещане, че крием нещо от тях “, сподели и служебният министър-председател Янев.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР