Българският план за възстановяване е изключителен. Той отговаря на много

...
Българският план за възстановяване е изключителен. Той отговаря на много
Коментари Харесай

ЕК дава зелена светлина на българския план за възстановяване

Българският проект за възобновяване е извънреден. Той дава отговор на доста сериозните условия и условия. Съчетава зеления преход с промени. Това разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на конференцията си с премиера Кирил Петков.

" Почти 60% от проекта поддържа зеления преход. Това е извънредно значимо и добре пристигнало ", уточни фон дер Лайен. Тя изреди декарбонизацията със законообвързващи ограничавания на излъчванията, запазване на сила, вложения в интелигентни мрежи, вложения във връзките с Румъния и Гърция. Това е значимо за диверсификацията.

Тя уточни като наложителни промяната в антикорупционната комисия и въвеждане на механизми за отчетност на основния прокурор. Инвестициите би трябвало да бъдат съпроводени от промени, акцентира тя. " Всяка страна би трябвало да извърши съответни промени ", изясни председателката на Европейска комисия. " Вие би трябвало да извършите промените и ще получите заплащане. Това е като един добър контракт ", изясни тя. На съответен въпрос смята ли планът за създаване на батериен парк за добър и по какъв начин ще се подсигурява, че производството на акумулатори ще е в България, като това е ограничаващо конкуренцията изискване, Урсула фон дер Лайен отговори най-общо, че батериите са значими като част от енергината система. 

Планът ни дава огромна стъпка напред към енергийната самостоятелност от Русия, уточни и министър председателят Кирил Петков. По думите му " действителните пари от проекта към края на лятото ще дойдат в България ". " Но промените би трябвало да ги осъществим. Те не са просто обещания, а действителни задания. Тези промени са нужни и без проекта, само че той е спомагателен тласък. Особено за опцията никой да не е над закона и единствено Господ да е над основния прокурор. България да стане транспарантна и правова страна ", уточни Петков.

Фон дер Лайен похвали България за отношението й към бягащите от войната в Украйна, само че не пропусна да уточни, че Европейска комисия би трябвало да извърши обещанието си към Северна Македония и Албания за участие в Европейски Съюз, което сега е блокирано от българското несъгласие към Скопие.

Фон дер Лайен има среща с премиера Кирил Петков и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в ръководещата коалиция. В програмата й е включено и посещаване в СУ, който е един от бенефициентите по проекта.

Очаквайте детайлности.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Планът за възобновяване и резистентност на България беше предаден на 15 октомври 2021 година, напомнят във връзка визитата от пресслужбата на Министерски съвет. В рамките на оценката Европейска комисия акцентира нуждата от промени в области като енергетика, господство на закона и превоз, с цел да бъде реализирано сходство с европейските условия. В тази връзка държавното управление актуализира проекта.

Основните промени в региона на енергетиката включват ограничения за ускорение на построяването на нови евтини възобновими източници и съхранението на евтина сила за потребление в пиковите часове, както и за понижаване на излъчванията от произвеждане на електрическа енергия, пишат още от Министерски съвет. Актуализираният проект не съдържа планове за създаване на газови централи, тръбопроводи и задължения за затваряне на въглищни централи в идващите години, акцентират оттова.

В региона на върховенството на закона, държавното управление ускори промените, свързани с антикорупцията, промените в държавните предприятия и прането на пари. В транспортния бранш обновеният проект слага като явен приоритет железопътния превоз посредством нови планове за влаков състав, цифровизация в бранша и рехабилитация на жп линии, показват още от държавната пресслужба в предварителното известие за визитата.

ГЛЕДНА ТОЧКА

" Над 12 милиарда лева, разпределени в съответни 57 капиталови планове в 12 сфери, чиято подготовка и асимилиране може да стартира неотложно. Запазване на цялостния потенциал на Маришкия басейн и по едно и също време съблюдаване на уговорката за декарбонизация; 10 000 бенефициенти за ВЕИ за жилищни здания, потребление на геотермалния капацитет на България; рационализация на жп състава - 62 нови електрически влака и междуградски железници; 260 млн. лева грантове за софтуерни компании, 180 млн. лева грантове за кръгова икономика; промяна в образованието; механизъм за надзор на основния прокурор, основаване на антикорупционна комисия с проверяващи функционалности и преустановяване на порочните практики с инХаус процедурите ". Това е резюмето на проекта по думите на Лена Бориславова, шеф на кабинета на премиера Петков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР