Българският писател, поет и дипломат Едвин Сугарев не е бил

...
Българският писател, поет и дипломат Едвин Сугарев не е бил
Коментари Харесай

Не пуснаха писателя Едвин Сугарев в Сърбия, за да представи книгата си

Българският публицист, стихотворец и посланик Едвин Сугарев не е бил позволен да влезе в Сърбия от гранична полиция, оповестява " 24 часа ". Днес той трябваше да показа книгата си  " Елегията за краището " в Босилеград.

Сугарев е пътувал към Сърбия дружно със съпредседателя на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди, някогашния народен представител в 44-ото Народно събрание Мария Цветкова и доктор Валентин Янев от гражданското съдружие " Западни околности ". Четиримата са държани близо два часа на границата без никакво пояснение от страна на сръбските управляващи. На място е дошъл и българският консул в Сърбия. В последна сметка обаче граничарите не са ги позволили в страната и са взели български книги от писателя, които той е носил като подарък за свои другари в Босилеград.

Междувременно в Българска телеграфна агенция се появи информация и, че група цивилни служители на реда и инспектори от община Сурдулица са създали обиск на пространствата на Културно-информационния център (КИЦ) " Босилеград ” в деня на Западните околности 8 ноември. Акцията е по разпореждане на Висшия съд от град Враня. След обиска краткотрайно са взети 23 книги на българския публицист, стихотворец и посланик Едвин Сугарев. Именно там той трябваше да показа и книгата си.

Книгата на Сугарев " Елегията за краището ” на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия.

За ръководителя на КИЦ в Босилеград Иван Николов е " извънредно изненадващо и неясно " това " ненадейно претършуване " на офисите на сдружението.

По заповед, издадена от Висшия съд във Враня, по авансово произвеждане, в 14:10 часа в КИЦ са нахлули шест цивилни служители на реда от Полицейското ръководство във Враня под претекст, че търсят следи и предмети, значими за наказателно произвеждане по член 317, алинея 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикателство на национална, расова и религиозна ненавист и непоносимост, написа Българска телеграфна агенция. 

Причината за тези дейности се схваща, когато служебните лица вземат решение да приберат всички книги на Едвин Сугарев. Те изземат всичките 23 книги, които се намират в офиса на КИЦ.  За своите дейности основават протокол и издават записка за краткотрайно задържане на взетите книги.  

За тези събития незабавно са известени дипломатическите представителства на България в Сърбия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР