Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда

...
Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда
Коментари Харесай

Роман на Георги Господинов с номинация за най-голямата литературна награда в Италия

Българският публицист Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна премия в Италия " Премио Стрега Еуропео ".

Романът му " Времеубежище " е измежду петте финалисти в европейското издание на оценката за преводни книги. Господинов ще се състезава с създатели като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на " Гонкур " Ерве Льо Телие.

" Времеубежище " на Георги Господинов излезе през юни в Италия, в издателство " Воланд ", в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро критика във вестник " Ла Република " дефинира българския публицист като " Пруст, приближаващ от Изток ".

Наградата " Стрега " ще бъде връчена на гала на 17 октомври в Торино като заключителен акцент от интернационалния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще показват номинираните си романи в Рим на Капитолийския рид.

" Стрега " се присъжда годишно от жури, формирано от 20 италиански писатели, спечелили и финалисти на премията. За европейското ѝ издание се предлагат петима европейски писатели, преведени неотдавна в Италия, и спечелили значимо национално самопризнание в страните си. Предвижда се и премия за преводача на отличената книга.

За Георги Господинов това е втора номинация за влиятелното отличие. Първата беше през 2014 година за романа му " Физика на тъгата ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР