Българският пилот продължава битката в шампионата на Porsche и успоредно

...
Българският пилот продължава битката в шампионата на Porsche и успоредно
Коментари Харесай

Едно трето място за Георги Дончев и поредната порция смесени чувства на Нюрбургринг

Българският водач продължава борбата в шампионата на Porsche и паралелно приготвя три огромни събития за почитателите на моторспорта.

Пети и шести кръг на Porsche Sports Cup продължиха серията от сложни стартове за Георги Дончев. Българският водач съумя да завоюва едно трето място в петия старт от Super Sports Cup сериите, само че с изключение на този подиум, уикендът ще бъде запомнен с прилична доза малшанс и тежък дебют за новото купе, което за първи път стъпи на пистата след сериозните провали на Red Bull Ring през юни.

След седмици усилена работа по възобновяване на колата, първият спортен уикенд с нея въобще не мина безпроблемно. Напрегната подготовка, изпълнена с трафик, унищожи всички обиколки на Дончев за първия съботен спринт от Super Sports Cup и обезпечи на българския водач едвам 10-та стартова позиция, само че компликациите занапред предстояха.



Непосредствено преди старта на конкуренцията дъжд принуди екипите да „ преобуят “ колите на решетката с мокри гуми, а мокрото съревнование се трансформира в призрачен сън още по време на формиращата обиколка. За броени минути пороят трансформира именитото трасе в река, а не след дълго последваха и случаите. След тях по пистата останаха безжизнени остатъци, което разумно докара до преустановяване на надпреварата. На всичкото от горната страна, несправедливото връщане на крайното класиране няколко обиколки преди съдбовното му преустановяване върна нашия водач обратно чак до 9-та позиция, вместо извоюваната 5-та. „ На фона на развиването за доста от другите водачи, стига ми, че съумях да прибера колата цяла и, повярвайте ми, не беше по никакъв начин елементарно. Не съм имал по-плашещо и с напрежение прекарване на пистата, откогато за пръв път стъпих на нея “, показа след съботния ден Георги.

В неделя обстановката стартира друго – второ време на квалификациите за Endurance сериите за Давид Ян и първо място в класа, което даде вяра на екипа със старт от първа редица. Във втория спринт за уикенда, който стартира малко по-късно, Дончев стигна до подиума след яростна 30-минутна борба с няколко коли. Въпреки обещаващата стартова позиция и положителното начало обаче, в първата от двете едночасови съревнования нещата още веднъж започнаха да се объркват.

Още на първия завой след старта Георги се измъкна като по знамение от случай с четири противника и даже стартира да наваксва изгубените позиции. Но злополуката бе толкоз сериозна, че колата на сигурността остана на пистата цели двадесет минути и устремът на водача с номер 168 е туширан. При възобновяване на надпреварата зад кормилото застана Ян, на който Дончев отстъпва мястото си без нито една приключена „ спортна “ обиколка.

Но това се оказва по-малкият проблем – 7 минути преди края на надпреварата, до момента в който Давид решително води колоната на 7 секунди пред втория, потърпевша при случая първоначално полуоска се чупи непоправимо. Това води освен до изгубено първо място, само че и до неспособност за присъединяване в идващия старт и в последна сметка завършек на упоритостите за повече точки от третия уикенд на Porsche Sports Cup.

Поредният сложен спортен уикенд към този момент е в историята, а екипът на Георги Дончев към този момент има упорит проект до края на годината – с изключение на оставащите стартове от шампионата на Porsche, които могат да се наблюдават онлайн с неповторими on-board клипове, почитателите на моторспорта ще могат да се включат и в три формата от серията Overdrive Lap Battle. Първата дата е в средата на септември (за първи път на Билстерберг в Германия), през октомври феновете на Порше ще създадат посещаване на няколко паметни места в Германия, а своеобразното закриване на сезона е планувано за 10-11 ноември на писта Серес в Гърция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР