Българският пилот Никола Цолов бе автор на едно от малкото

...
Българският пилот Никола Цолов бе автор на едно от малкото
Коментари Харесай

Никола Цолов завърши 14-ти в първото състезание в Монако

Българският водач Никола Цолов бе създател на едно от дребното изпреварвания в хода на първото съревнование от Формула 3 по улиците на Монте Карло, в което той финишира на 14-то място.

Цолов започва спринтовата конкуренция от четвъртия кръг за сезона от 15-та позиция на стартовата решетка и резервира мястото си в първата обиколка. След това последва един относително дълъг интервал зад колата на сигурността, а след нейното отдръпване българинът стартира да притиска Никита Бедрин (Йенцер).

В последна сметка пресата на Никола даде резултат и той съумя да изпревари състезаващият се с италиански лиценз руснак в прекъсването за фибата в 16-та от общо 23 обиколки. Цолов се появи отвътре на завоя доста късно и даже се стигна до лек контакт сред двамата, който бе маркиран от комисарите, само че до следствие по този начин и не се стигна.

В оставащите обиколки до финала Никола притисна и Зак О`Съливън (Према) в борбата за 13-та позиция, като в един миг разликата сред двамата падна до 0.3 секунди. Конфигурацията на трасето в Монте Карло обаче не разреши на Българския лъв да построи същинска офанзива и той трябваше да се задоволи с 14-то място на финала.

За него това е и най-хубавото класиране в съревнование от началото на сезона, в който досега неговото най-хубаво достижение бе 15-та позиция от спринта в Австралия. Тогава Никола пресече финала 15-ти, само че бе класиран 11-ти след наказването на Люк Браунинг (Хайтек) и дисквалификациите на тримата водачи на Министерство на правосъдието Моторспорт.

Иначе в самото съревнование през днешния ден успеха бе за стартиралия от полпозишъна Пепе Марти (Кампос), който нямаше никакви проблеми в хода на дистанцията и справедливо стигна до триумфа. Втори приключи Леонардо Форнароли (Трайдънт), а топ 3 добави съотборникът на Никола в АРТ Гран При Грегоар Соси.

Швейцарецът трябваше да започва от полпозишъна, само че бе наказа с три места след квалификацията през вчерашния ден и зае четвъртото мястото на стартовата решетка. Все отново той съумя да завоюва една позиция в първия завой, в който мина от външната страна на Тейлър Барнард (Йенцер).

В генералното класиране във Формула 3 водач с 63 точки продължава да бъде Габриел Бортолето (Трайдънт), втори с 46 пункта е Соси, а трети с 35 е днешният победител Марти. Никола Цолов е 18-ти в общото нареждане без нито една точка в своя актив. Българинът е първи от водачите, които към момента не са влизали в точките през годината.

Четвъртият кръг за сезон 2023 във Формула 1 завършва на следващия ден с главната конкуренция, която ще започва в 9:00 часа сутринта българско време. Тя ще бъде с дълготрайност от 27 обиколки, а в нея Никола Цолов още веднъж ще започва от 15-та позиция на стартовата решетка.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР