Българският пазар на корпоративни облигации не се отличава със съществена

...
Българският пазар на корпоративни облигации не се отличава със съществена
Коментари Харесай

Кои са българските публични компании с най-големи емисии облигации?

Българският пазар на корпоративни облигации не се отличава със основна динамичност, само че ползата към него е относително висок, най-вече от институционални вложители. По дефинитивни данни, към 1 октомври 2018 година на Българската фондова борса (БФБ), на Сегмент облигации, се търгуват общо 696 246 броя корпоративни облигации от 60 излъчвания. Общият размер на всички търгувани сега на БФБ облигации възлиза на 269 165 880 евро и 212 691 800 лв. или общо 739 134 503 лв..

Средният месечен оборот с корпоративни облигации варира сред 2 100 000 и 2 400 000 лв., демонстрират данните на infostock.bg, като за отминалия месец септември са осъществени покупко-продажби с облигации на обща стойност 2 300 617 лв..

Ситуацията може радикално да се промени с днешния старт на търговията с дългови бумаги на Българския енергиен холдинг (БЕХ) с рекордната емисия от 550 млн. евро (1 075 706 500 лева). Както се споделя, времето ще покаже, само че преди този момент е редно да погледнем каква е ситуацията сега. Реално, обаче, емисията дългови бумаги на БЕХ като размер е по-голяма от всички търгувани сега на БФБ излъчвания облигации.

В момента доминират издадените в евро облигации - 37 към 23 в лв.. В единната европейска валута избират да пласират дългови бумаги фирмите, които емитират по-големи като размер излъчвания с дългови бумаги. Напоследък и обществените сдружения, които пускат по-малки по размер излъчвания също се насочват към бумаги в евро. Някаква открояваща се взаимозависимост не се следи.

Доходността

Оказва се, че настоящата рента (доходността) към 1.10.2018 година на дълговите бумаги на българските обществени сдружения е релативно висока - от 1 до 8.5%. Най-ниска (1%) е доходността на облигациите на Сердика Пропъртис АДСИЦ, а най-висока (8%) e на Хелд енд уелнес АДСИЦ. По размер най-голяма е емисията на ТБ Централна кооперативна банка (36 млн. евро), а най-малка - на Финанс директ (750 000 евро).

Като цяло на нашия пазар доходността на корпоративните облигации е по-висока, в сравнение с Държавните скъпи бумаги и общинските облигации, заради естеството на емитентите и качеството на поръчителство, считат брокери.

Топ 10 на най-големите излъчвания корпоративни облигации в България



Източник: БФБ към 1.10.2018 година

10-те най-малки излъчвания корпоративни облигации в България



Източник: БФБ към 1.10.2018 година

Рискът

По принцип рискът при корпоративните облигации за вложителя е по-висок спрямо другите дългови бумаги - ДЦК и общински облигации. Затова пък при корпоративните облигации доходността е по-висока от държавните и общинските. Освен това, рискът зависи от активността, финансовото положение, кредитния рейтинг на сдружението, издало облигациите, както и от обезпечението по емисията облигации.

Практиката е посочила, че българските фирми-емитенти на дългови бумаги, не смеят да рискуват на относително ограничавания пазар. Според анализатори, просто се играе на несъмнено, надзорът на регулатора е много акуратен, а и банкрутите на обществени компании в България са рядко събитие, като изключим Корпоративна комерсиална банка (КТБ).

Последните наблюдения на мeждyнapoднaтa ĸoмпaния " Кофас ", cпeциaлизиpaнa в oблacттa нa ĸpeдитнoтo зacтpaxoвaнe, демонстрират, че броят на банкрутите понижават, като тази наклонност се резервира и през 2018 година, въпреки и с по-слабо движение на спад. Затова пък се усилва броят на фирмите с доста висока степен на риск от неплатежоспособност.

Гаранцията

Облигациите по принцип са ниско рискови финансови принадлежности, тъй като оферират гаранции за опазване на вложените средства посредством погашение на главницата на датата на падежа и за осъществяване на облага - посредством погашение на закрепената рента (купон). Друго преимущество, обезпечено посредством настоящото българско законодателство, е, че при положение на банкрут притежателите на облигации се обезщетяват преди акционерите.

Основните параметри на новата емисия

Размерът на емисията на БЕХ е 550 000 000 евро, а броят е 5 500 облигации с номинална стойност на една облигация 100 000 /сто хиляди/ евро. Пазарната партида е 1 000 евро, минималното количество на поръчката е 100 000 евро, а минимална стъпка на котиране: 0.001.

За първи път емисията бе пласирана сполучливо на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin) на 21 юни 2018 година, а във вторник за пръв път в историята на родния финансов пазар се позволява до търговия на БФБ емисия, пласирана първо в чужбина.

Месец по-късно, на 24 юли 2018 година, БЕХ сполучливо записа нарастване на своята трета емисия еврооблигации, листвана на Ирландската фондова борса, от 400 на 550 млн. евро при годишен лихвен % в размер на 3.5% и падеж от 7 години.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР