Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в

...
Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в
Коментари Харесай

Патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Цветница и Великден

Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в Йерусалим - Цветница и за Възкресение Христово - Великден в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", оповестиха от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия.

На празника Вход Господен в Йерусалим или Цветница, на 12 април, патриарх Неофит ще води празничната Света литургия в катедралата " Св. Александър Невски " от 9.30 часа. В съслужение с Негово светейшество ще са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият свещеник Герасим.

За първи път в историята на БПЦ, тази година на Цветница свещениците няма да раздават на вярващите върбови клончета и цветя поради опасенията, че това би довело до увеличение на заразяването с ковид.

На 16 април, Велики четвъртък, архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия свещеник Герасим. В 18.00 часа, още веднъж в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде управлявано от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия свещеник Герасим.

На 17 април, Разпети петък, от 8.00 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще бъдат отслужени така наречен Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде ръководена от Мелнишкия свещеник Герасим.

На Разпети петък, поради ограниченията за сигурност, вярващите няма да минават под масата в храмовете. От Светия синод оповестиха, че по четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, с цел да получат благословение. От 18.00 часа в патриаршеската катедрала литургията за Опело Христово ще бъде водена от Мелнишкия свещеник Герасим.

На 18 април, на Велика събота, от 9.00 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще стартира архиерейска вечерня със Света Василиева литургия, ръководена от Мелнишкия свещеник Герасим.

В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово /Пасха/ от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Тя ще бъде управлявана от патриарх Неофит в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия свещеник Герасим.

По традиция Великденската работа постоянно стартира в храмовете, по-късно се излиза от тях, вършат се литийни шествия и се чете Евангелието, и по-късно - още веднъж вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната работа за Великден в 23.30 часа да стартира на открито, тъй като в първия половин час от нея има най-вече вярващи.

На 19 април, Великден, пасхалната вечерня /литургия/ за така наречен Второ Възкресение Христово ще стартира в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия свещеник Герасим

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР