Българският патриарх Неофит поздрави православните българи със 150 години от

...
Българският патриарх Неофит поздрави православните българи със 150 години от
Коментари Харесай

150 години от създаването на Българската Екзархия


Българският патриарх Неофит поздрави православните българи със 150 години от основаването на Българката Екзархия – първата национална институция на нашия народ, основана още преди неговото освобождение от турско иго през 1878 година, съобщи БГНЕС.

„ Да е блажен българския народ с този незабравим празник, който за наша наслада е почетен и от президента, който акцентира духовността на този празник и насладата и признателността към тези, които са заслужили за неговото реализиране “, съобщи патриарх Неофит.

Той се обърна и към братята в Македония, където през 70-те и 80-те години на XIX век Екзархията води най-тежката борба с гръцкото духовенство: „ Да се усещат близки на българския дух! “.

Президентът Румен Радев благодари на българския патриарх за поканата да взе участие в тържествата по случай този огромен празник, който не е единствено на БПЦ, само че и на целия български народ. Държавният глава акцентира, че основаването на Българската Екзархия е един от най-важните моменти в националната история – в устрема на българския народ към независимост и самостоятелност.

„ Още преди освобождението в лицето на Екзархията българският народ получава едно посланичество и въплъщение на българската държавност. Това става още преди той да бъде освободен. Днешната дата е значима, тя ни припомня какъв брой е значимо да имаме своя национална еднаквост, да имаме нематериалност, да имаме стожер на нашата религия и триумфи за в бъдеще! “, акцентира Радев.

Тържествена работа по случай светлата годишнина на Екзархията бе отслужена в храм-паметника „ Свети Александър Невски “, в която участваха патриарх Неофит и целият Свети Синод на Българската православна черква.

“Днешният 28 февруари 2020 година от Въплъщението на Бог Слово е ден ярък и незабравим за българската история. В този в действителност исторически ден означаваме значима и знакова годишнина от дългата и превратна история на православния ни народ. В този блажен от Господа Бога ден, преди 100 и петдесет години православният български дух тържествува, тъй като след дългите епохи на духовна и политическа взаимозависимост се отстранява една историческа несправедливост и нашата обща духовна майка, Православната ни черква, се възражда за нов живот. Това историческо за всички нас събитие е осъществено с формален държавен акт ­ ферман на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 година, с който се увенчават вековните старания на нашите славни предшественици за реализиране на духовна независимост и самостоятелност. Малко повече от столетие след унищожаването и на последната цитадела на свободния български дух ­ Охридската българска архиепископия, народът ни още веднъж се снабдява със своя самостоятелна Православна черква ­ Българската Екзархия ”, се споделя в патриаршеското обръщение, което беше прочетено от амвона на “Св. Александър Невски ”.

“Събуденият православен български дух с помощта на родолюбивото и христолюбиво дело на св. Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански и всички останали колоси на духовното ни и национално възобновление най-накрая вижда плодовете на своята неотстъпчивост във вярата и на своето неизменност, на предаността си към заветите на предците и непримиримостта с историческата си орис. Възстановена е Православната ни черква, а с това е отворен и пътят към скорошното ни политическо избавление и цялостното възобновяване на изгубеното в миналото достолепие на един измъчен, само че духовно здрав и несломим народ ”, се споделя още в посланието.

Борбата за Екзархията

В събота, 28 февруари 1870 година, великият везир на Османската империя Али паша връчва на членовете на смесената българо-гръцка комисия във Високата врата десетилетия упования султански ферман, с който се признава правото на българите да имат църква, самостоятелна от Цариградската патриаршия.

Ферманът е публикуван в петък, 27 февруари 1870 година На цариградската българска колония документът е показан на 1 март, Неделя православна, в дървената черква „ Св. Стефан “, където се стичат радостно възбудени цариградските българи... пред богомолците се изправя внушителният Иларион Макариополски… Като напомня великия ден 3 април 1860 година, когато от същия амвон беше изхвърлено от богослужението името на цариградския патриарх… Иларион гръмогласно възвестява: ”Тогава бяха очаквания, а през днешния ден е осъществлението на надеждите… ”

Българската православна черква просъществува като Българска екзархия от 27 февруари 1870 година до 10 май 1953 година – когато е обновена Българската патриаршия. След Освобождението от 1878 година екзархийският диоцез условно се разделя на вътрешен (в свободното ни Княжество България) и външен (нашите български епархии в рамките на Османската империя). Седалището на Екзархията обаче остава в Цариград и оттова се управлява църковният живот в целия екзархийски диоцез.

Македония взе участие наедно с другата част на българския народ в тържествения акт за оповестяване на българската самостоятелна черква на 11 май 1872 година от екзарх Антим I, заобиколен от шестима владици, трима от които македонски българи: Панарет Пловдивски – от с. Пътеле, Леринско. Избран за софийски митрополит. Панарет Зографски от Галичник и Генадий Велешки от Охрид. Следователно, осъществен пред хилядното голям брой българи в Цариград, този акт е еднообразно дело на българския север и на българския юг. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР