Българският патриарх Неофит отправи патриаршеско послание в Деня на светото

...
Българският патриарх Неофит отправи патриаршеско послание в Деня на светото
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Богоявление идва, за да ни призове към дела на добротворство и деятелна любов

Българският патриарх Неофит насочи патриаршеско обръщение в Деня на светото Богоявление.

Ето какво се споделя в него:

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ ,

В това удостоверение на светия Христов деятел, украсяващо днешното празнично свещенодействие, пред духовния ни поглед се откриват святостта и величието на Богоявлението , когато Бог в цялост се открива за света, явявайки на всички нас тайната на троичността. Сам Той – Творецът на света и на всичко съществуващо, идва, за ни избави заради Своята велика благосклонност и безгранична обич към нас (Иоан 3:16), обновявайки ни, дружно с цялото създание в Божествения Дух, Когото обилно излива посредством Въплъщението на Своя Единороден Син и наш Господ Иисус Христос, та по този начин – оправдани, актуализирани и избавени по Неговата берекет – да наследим и безконечния живот, който Той, влизайки в света като Човек, пристигна, с цел да ни дарува „ в обилие “ (Иоан 10:10).

Затова е светла и изобилна и насладата ни на празника, тъй като през днешния ден се открива тайната, която е била „ скривана от епохи в Бога , … та многоразличната премъдрост Божия да стане в този момент посредством Църквата известна на началствата и управляващите небесни “ (Еф. 3:9-10). Затова и цялото създание през днешния ден ликува и възпява събитието на светото Богоявление, и в насладата си ние възкликваме: „ Величаем Те, Жизнодавче, Христе, Който поради нас в този момент по плът приемаш кръщението от Йоан във водите Йордански “ (Величание на празника).

Този, в Чието пресвято име се кръщаваме и в Когото и до през днешния ден се спасяваме, пръв трябваше да одобри Йоановото кръщение, с цел да извърши всяка истина (Мат. 3:15) и по този начин да се отворят небесата. Духът да слезе върху Него и Сам Отец да свидетелства за Него, че Той е Неговият „ любим Син “, в Когото е и Неговото „ снизхождение “ (Мат. 3:17). „ И аз видях и свидетелствувах, че Този е Син Божий “ (Иоан 1:34) – приказвал в миналото Господният Предтеча и Кръстител Йоан. За същото свидетелстваме и ние през днешния ден – тъй като от опита на светите Божии угодници и на цялата Църква, с очите на вярата (2 Кор. 5:7) знаем, че под небесата не ни е обещано друго име, посредством което да се спасим (Деян. 4:12).

„ Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не така, както светът дава “ (Иоан 14:27) – приказва Сам Господ, когато дава на Своите възпитаници обещанието за изпращане на Утешителя, и ние добре знаем тази Божия благотворителност и това великодушие, които всеки ден Той излива над тези, които Го търсят и Му се уповават, дарувайки всяка Своя благосклонност и разтуха, и укрепвайки ги в определения път на добродетелта.

Днес, когато пред нас се явява толкоз доста човешко несъвършенство, празникът на светото Богоявление идва, с цел да ни укрепи и да ни призове към каузи на добротворство и деятелна обич , припомняйки ни Божията благотворителност към нас и това, че ние, които сме кръстени в Христа, в Него сме и облечени (Гал. 3:27), а по тази причина сме и призвани да Му бъдем очевидци и подражатели до свършека на света. Да скъпим времето и да не щадим сили, та във всеки ден от нашия живот да прибавяме към онази съкровищница , която, по съвета Господен, си събираме не тук, в този печален и посредствен наш свят, а на небесата – там, където „ ни молец, ни наслойка ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат “ (Мат. 6:20). Да бъдем почтени рожби на нашия Небесен Отец, същински Негови съработници и правилни Господни другари (Иоан 15:14-15).

В деня на светото Богоявление, когато по открита традиция се прави и Великият Богоявленски водосвет с поръсване на бойните флагове на славната ни войска, се обръщаме към нашите военнослужещи – с отеческо благословение и благопожелания за здраво здраве и сили в жертвеното и високоотговорно служение, на което са избрали да посветят живота си. В този ден с изключително старание се молим и за всички тези православни войни, които са отдали живота си за свободата, независимостта и целостта на скъпата ни Родина – Всещедрият Бог да ги упокои и им дарува Своето постоянно избавление.

Божието благословение и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас!

Честит и блажен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР