Българският патриарх Неофит освещава новия храм Въздвижение на Светия Кръст

...
Българският патриарх Неофит освещава новия храм Въздвижение на Светия Кръст
Коментари Харесай

Новият храм Въздвижение на Светия Кръст Господен отвори врати

Българският патриарх Неофит освещава новия храм " Въздвижение на Светия Кръст Господен " в столичния квартал Лозенец. След близо 20-годишен градеж от през днешния ден църквата е отворена за миряни. Вижте директното включване на Милена Кирова, съобщи Българска национална телевизия.

Храмът, който е отдаден на " Въздвижението на Светия кръст Господен ", се намира в местността Кръста, там, където през 1878 година на Възнесение Господне - Спасовден, софиянци издигат кръст в памет на Освобождението на България. Заради високото място, на което се е намирал кръстът и поради незастроената по това време местност, паметникът се е виждал отдалече. След неколкократно преместване, до преди дни, каменният кръст, разгласен за монумент на културата, се е съхранявал в близкия храм " Преображение Господне ". Сега той е подложен върху фундамент в непосредствена непосредственост до мястото, където е бил повдигнат през 1878 година - до олтара на новопостроения храм.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите " Джеймс Баучер " и " Черни връх " е почнал през 1998 година от така наречен Алтернативен синод, само че след това е бил " замразен ". След компликации по узаконяването му, Софийската митрополия, със съдействието на Столичната община, едвам през 2015 година поема построяването му, като след съществени преустройства, наложили се поради канонични и архитектурни грешки, и след довършителни работи и вътрешно оформление, през днешния ден храмът " Въздвижение на Светия кръст Господен " е подготвен за енорийски храм за потребностите на православните християни от близките квартали. Енорийски свещеници в новия храм ще са свещениците - Божидар Маринов и Константин Цанков, до неотдавна служили в храма при Софийската семинария, която е в столичния кв. " Лозенец ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР