Българският патриарх Неофит оглави тържествената литургия за Бъдни вечер в

...
Българският патриарх Неофит оглави тържествената литургия за Бъдни вечер в
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: В тази свята нощ най-силно чувстваме нашата човешка близост

Българският патриарх Неофит оглави тържествената литургия за Бъдни вечер в катедралата " Св. Александър Невски ", в съслужение с митрополити, епископи, свещеници.

В очакване на Христовото Рождество той подсети, че в тази свята нощ най-силно усещаме нашата човешка непосредственост и единството на нашата избавителна религия и свята вяра.

В словото си патриархът споделя още, че Синът Божи идва, с цел да обнови света и да избави човечеството.

" Благодатно огряни с тази божествена светлина, идваща в света, с цел да разпръсне властта на мрака и да очисти мозъците и сърцата ни, с цел да възприемем Божия подарък, посрещаме и през днешния ден нашия Господ и Спасител, сторили Му място в нашите храмове и в нашите домове, само че най-важно - в нашите сърца, където е прикрито най-скъпото ни богатство. Нека мирът и благодатта на раждащия се през днешния ден поради нас Богомладенец да бъдат с всички нас! Благословена да бъде обичайна празнична софра за Бъдни вечер, която ни събира едни с други и дружно - с Христа Спасителя, Който е центърът и средоточието на целия наш християнски живот, на вярата ни и на нашата светла и непомрачена вяра.Честит и блажен празник!Честито Рождество Христово! " - гласи обръщението на българския патриарх.

Междувременно Светият синод на Българската православна черква популяризира Рождественско обръщение към вярващите, в което приканва да живеем по този начин, че " измежду нас да няма към този момент страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, освен за храна или пиво, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание ".

Пълният текст на посланието:

Христос се ражда - славете Го!

Христос слиза от небесата - срещнете Го!

Христос е на земята - възнесете се!

Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква,

С неизказана наслада и синовно поклонение пред дивния Божи промисъл, в святата нощ на Рождеството още веднъж посрещаме Божия Син, Който се ражда за нас от пречистата вътрешност на Пресветата Дева. Ражда се и влиза в нашия свят, приел човешката природа, с цел да я възвърне и да я върне назад в нейната първична непорочност, да обнови нашето изгубено богосиновство и " да възкреси падналия облик " (тропар на Предпразненството на Рождество Христово). Да освети човечеството, света и цялото създание с божественото Си наличие и да засвидетелства по най-категоричен метод Божията жертвена обич към нас. Любов, достигаща до такава степен, че Бог " отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който има вяра в Него, да не погине, а да има живот безконечен " (Йоан. 3:16).

Посрещайки през днешния ден Богомладенеца, Който идва, с цел да ни сдобри с небесата, ние също ликуваме, дружно с небесното войнство, и споделяме: " Слава във висините Богу, и на земята мир, сред индивидите снизхождение! " (Лука. 2:14). Със светлата наслада и с удивлението на витлеемските пастири ние също притихваме пред нечуваната новина за Неговото раждане (Лука. 2:8-20) и подражавайки на мъдреците от Изтока, ние също Му се покланяме (Мат. 2:1-12), тъй като през днешния ден се извършва античното знамение за спасението на човешкия жанр. Славим Го и изповядваме светото Му име, тъй като с Неговото Рождество за изстрадалия и потопен в грехове свят на нашите праотци стартира нова ера - ера на светлината и на вярата, ера на Божието наличие измежду индивидите, в която ние към този момент не сме сами, тъй като " с нас е Бог " (Ис. 8:10).

В тази ера живеем и ние през днешния ден, и по тази причина от нас Той чака да бъдем правилни Негови изповедници и очевидци в нашия свят, модерни Негови апостоли и носители на тази божествена светлина, която със Своето олицетворение Той донесе за всички: на светлината, която божественият евангелист свидетелства, че "... в мрака свети, и мракът я не обзе " (Йоан.1:5). А не я обзе и не може да я обземе по тази причина, тъй като тази светлина извира не от ръкотворен източник, а от Самия Извор на живота, Който от Син Божи през днешния ден става и Син Човешки, Богочовек. " Бог става човек, с цел да може индивидът да стане господ " - както споделя през четвъртото столетие дивният отец на Църквата свети Атанасий Велики.

Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се поради нас и за нашето избавление възвишен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека освен със слово, само че и с каузи на състрадание да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като съгласно силите и опциите си се погрижим измежду нас да няма към този момент страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, освен за храна или пиво, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни приканва освен в тази свята нощ, само че и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това чака от нас раждащият се през днешния ден Господ и Спасител наш Иисус Христос.

Отечески приветстваме и поздравяваме с Христовото Рождество всички правилни рожби на светата ни Православна черква, в Родината и надалеч от нея, като на всички всесърдечно благопожелаваме душевно и телесно здраве, апостолски дух и богоблагословени триумфи във всяко богоугодно и доброполезно начинание!

Благодатта и мирът на раждащия се през днешния ден Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Сухопътни войски. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА Сухопътни войски. СИНОД:

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† На Съединени американски щати, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ

† Старозагорски митрополит КИПРИАН

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ

† Видински митрополит ДАНИИЛ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР