Българският патриарх Неофит и патриарха на Руската православна църква Кирил

...
Българският патриарх Неофит и патриарха на Руската православна църква Кирил
Коментари Харесай

Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха съборна света литургия

Българският патриарх Неофит и патриарха на Руската православна черква Кирил отслужиха патриаршеска Съборна света литургия в храм-паметника " Свети Александър Невски ", заяви БНР.

Днес е и последният ден от визитата на патриарх Кирил, отдадено на 140 години от Руско-турската освободителна война.

Сред присъстващите на църковното събитие бяха някогашните министър председатели Симеон Сакскобургготски и Георги Близнашки, шефът на Дирекцията по вероизповедания Емил Велинов и вярващи, които отдадоха респект на починалите във войната.

Патриарх Неофит съобщи, че насладата му е огромна, тъй като е имал опцията да направи това богослоужение с обичния на сърцето му Светейшият Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия.

„ Ваше светейшество, приемете нашата дълбока признателност за това, че сме дружно в тези паметни дни ", сподели патриарх Неофит към съветския патриарх Кирил.

Неофит сподели в словото си, че през днешния ден се прекланяме пред починалите за Освобождението, величието на тяхното дело и техния всеизвестен героизъм. По думите му би трябвало да подражаваме на техния образец и да изпълняваме техните завещания.

„ Най-важният от тези завещания е да пазим нашата православна религия и нашето православно единение ", уточни той.

Патриарх Неофит съобщи, че светът е от ден на ден отчаян. По думите му през днешния ден има рискови провокации, в изискванията на които ние сме призвани да бъдем правилни.

„ Моите мисли и молебствия са със всички вас. Честит и блажен празник ", добави Негово светейшество.

„ Сърдечно Ви благодаря, Ваше светейшество за опцията на взаимната ни молитва в този исторически празник, както и за отправените към мен топли слова ", обърна отвърна от своя страна се съветският патриарх Кирил.

По думите му съгласно християнското схващане Господ прави чудеса, не с цел да потвърди нещо.

„ Всички чудеса се правят там, където има потребност ", сподели Негово светейшество Кирил.

Той цитира евангелските разкази и сподели, че Спасителят от Назарет не е можел да извърши знамение, тъй като хората не са вярвали.

„ Християните не знаят, че без Божията помощ даже и най-невероятното човешко изпитание се оказва на вятъра. Ако Господ не съзижда къщата, на вятъра ще се трудят строителите. Истинското знамение идва, когато към този момент всички човешки сили са изчерпани. Появява се там, където фактически е належащо ", добави патриархът.

Той помоли за популярност на тези, които са починали в края на войната, която преди 140 години е донесла Освобождението на България. По думите му историците приказват за това, че съветският и българският народ са били подготвени за тази Руско-турската война. Патриарх Кирил сподели, че по това време Русия още не е възобновена от предходните си спорове, само че е потресена от страданията на единоверния народ и взема решение да го отбрани, без да получи нещо в подмяна. Патриархът означи също, че свещената българска земя е напълнена с кръвта на доста хиляди български опълченци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР