Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение за Деня

...
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение за Деня
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Възстановяването на Българската патриаршия е една от най-светлите дати

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит насочи послание за Деня на възобновяване на патриаршеското достолепие на БПЦ-БП, станало преди 67 години - на 10 май 1953 година

Приветствайки се с пасхалния привет, пребъдвайки в насладата заради Христовото Възкресение, в четвъртата неделя след Пасха историческата ни памет ни връща към едно от най-радостните и значими събития в най-новата история на Православната ни черква - възобновяване на нейното патриаршеско достолепие. Днес ние се връщаме обратно във времето, скоро откакто православният ни народ бе изпитал облекчението от повдигането на печалната схизма и възобновяване на общението ни с всички православни църкви, когато оставаше да се направи единствено още една, последна крачка към възобновяване на историческата истина, като се признае за следващ път най-високото в православния свят патриаршеско достолепие, на което родната ни Църква се е радвала нееднократно в дългата си и превратна история и което заради разнообразни исторически аргументи и условия незаслужено й е било отнемано, съобщи в обръщението на патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на.

Негово светейшество сподели, че Богу било угодно това да стане факт при светителстването на приснопаметния наш предходник, бележит свещеник и историк на Църквата, Светейшия Кирил, който за трети път в историята въздигна жезъла на античните български патриарси от Преслав и Доростол, Охрид и Търновград. Ето за какво, 10 май 1953 година ще остане вечно в паметта на Църквата ни като една от най-светлите дати в нейната история, ден на наслада, заслужена горделивост и достолепие. Ден на паметта ни за едно събитие, в което като във фокус постоянно ще се събират напъните на всички строители на Православната ни черква: от времето на светеца-покръстител Борис Първи Михаил до през днешния ден. Ден, в който всички ние - свещеноначалие, освещен клир и Божи народ на Българската патриаршия - ще отдаваме дължимото на нашите в действителност велики и почтени предшественици, означи патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на.

Патриарх Неофит: Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас

Затова българският патриарх насочи апела: "Нека свято пазим това вековно, най-високо притежание на Православната ни черква. Да бъдем единомислени, непроменяемо водени от духа на единството, "докле всинца достигнем до единение на вярата и на познаването Сина Божий,... до цялостната възраст на Христовото съвършенство " (Еф. 4:13). Нека постоянно да бъдем водени от онази божествена ревнивост по съграждането и задачата на Църквата Христова, която са ни завещали нашите предшественици, като във всяко наше персонално и общо дело се водим от образеца, наследен ни от тях - създателите и строителите на богохранимата Българска патриаршия, пожела Негово свейтешество.

"По молитвите на Пресвета Богородица и всички просияли в светостта дивни Свои угодници от българския жанр Господ Бог да милва и избавя всички нас! За доста и благословени години! " - насочи благослов патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " тържествено през днешния ден беше маркирана 67-ата годишнина от възобновяване на Българската патриаршия. Тържественото свещенодействие беше възглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение с духовници.

След Светата литургия бе отслужен и признателен молебен, като в молитвеното последование участваха и архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Васиан - представител на съветския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, и свещеници от столични храмове.

В края на богослужението митрополит Антоний прочете патриаршеското обръщение за този показателен ден за БПЦ. След прочитането на словото бе изпято и "многолетие за Българския патриарх, за Светия синод и за целокупния български народ ". Богослуженията бяха излъчени и онлайн в формалната страница на Светия синод във Facebook.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР