Българският парламент съществува физически и юридически, но вече повече от

...
Българският парламент съществува физически и юридически, но вече повече от
Коментари Харесай

Парламент в будна кома

Българският парламент съществува физически и юридически, само че към този момент повече от две години не демонстрира никакви признаци на съзнателна активност. Той действа, само че смислена работа не се създава.

Парламентарното болшинство и изключително ГЕРБ безусловно без никакви възражения облича в законови текстове всяко предпочитание на премиера и водач на партията Бойко Борисов. Всички нормативни промени се оферират без сериозна аргументация, без финансови планове какъв брой ще коства реализирането на новата норма, без оценка за влияние – по какъв начин ще се одобри от обществото и по какъв начин би се отразила върху живота на жителите. За публични разисквания въобще не приказваме. На ръководещите очевидно им е последна грижа да осведомят тези, които са ги избрали и им заплащат заплатите, какво и за какво се трансформира, и какви ще са следствията от тези ремонти.

Изненадващо за ГЕРБ опозицията от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи провали пленарното съвещание в петък (12 юли), на което трябваше да бъде анулирано машинното гласоподаване на идните през есента локални избори. Преди малко повече от три месеца на напред и без доста мислене беше решено на евроизборите да има 3000 машини за гласоподаване в секциите, а на локалните – 6000. Сега по същия урбулешки метод машинното гласоподаване се анулира, тъй като се било провалило. Доколкото изобщо се получи някаква полемика по тематиката главно в медиите, ръководещите повтарят като папагали едни и същи обикновени причини. Първо, те се базират на отчета на ЦИК, в който се регистрират слабостите на гласуването с машини на европейските избори, само че на никое място не се споделя, че то би трябвало да бъде анулирано. По-скоро се вършат рекомендации за законови промени, само че добре премислени, за по-добра организация на процеса.

Вторият мотив на ръководещите е, че машинното гласоподаване излиза по-скъпо от хартиените бюлетини. Абсолютно лекомислен аргумент, защото става дума за качеството на демокрацията в страната. А демокрацията няма цена. Освен това, в случай че машините за евровота бяха закупени, а не наети, то с тях щяха да се проведат най-малко няколко избора и те да си избият цената.

Никой от властта и дума не обелва, че заради липса на време гласуването с машини на европейските избори не беше добре квалифицирано и не бяха подготвени членовете на секционните и районните изборни комисии. Нямаше време и за разяснителна акция. Партиите също не си направиха труда да обяснят на гласоподавателите си. Дори и тези, които другояче декларират "принципната си позиция ", че са за машинно гласоподаване. Единственото изключение е Движение за права и свободи. Неговите деятели не жалят труда си още от зората на демокрацията и по тази причина, по думите на заместник-председателя на партията и кмет на Кърджали Хасан Азис, след техния електорат има най-вече дали своят вот машинно.

Партия ГЕРБ обаче не си пада по комплицираните процедури, дългите разисквания, защитаването на тези и търсенето на причини. Управляващите заобикалят каквито и да било диспути по значимите тематики. Те не желаят да чуят друго от тяхното мнение, да не приказваме за експертни мнения. За тях е значимо само да бъде изпълнено това, което е изискал водачът. И макар че всички депутати получават безотчетни пари, с цел да заплащат на специалисти и консултанти преди да внесат някакъв законопроект, това не се прави. Текстовете се написват непрофесионално, "на коляно " и се бърза да бъдат признати преди някой да се е усетил какво се трансформира и какви вреди ще донесе то.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова се възмути в края на предходната седмица, че "действията на опозицията са същите, както и преди европейските избори ". "Заявлението им - означи тя в парламентарните коридори - че ще бъдат градивни и ще трансформират маниера си и държанието си, се оказаха неистина, тъй като виждаме, че със същите дейности се надяват да получат друг резултат... Надявам се, че сътрудниците ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с причини в дебата, вместо с подли номера, които не дават отговор на претенциите им за виновни политически партии”.

Интересно единствено за какви диспути приказва Дариткова, откакто от ГЕРБ съвсем не вземат участие в тях. Те по-скоро "демократично " демонстрират известно самообладание към другите да се поизказват известно време, след което към този момент дежурният Станислав Иванов (прославил се с носенето на чувалите с бюлетини) прави процедурно предложение да се прекратят дебатите и всичко завършва.

Точно по този метод бяха понижени партийните дотации от 11 на 1 лев. Набързо беше признато и безконтролното финансиране на политическите субекти от бизнеса. С което се промени целият модел на финансиране. Без да се претеглят всички плюсове и минуси, без да се прегледа какъв е непознатият опит...И без да се планува по какъв начин ще резонира това деяние в обществото.

Вносителите от ГЕРБ се позоваха, несъмнено, на тези 2,5 млн. души, които са дали своят вот позитивно на референдума. Но обществото не е еднородно и хомогенно. И майсторлъкът на политиката е да вземеш такова решение, което да е преференциално за множеството хора. А не като келнер да тичаш да обслужиш малцинство, което сега вика най-силно. Затова и законодателството на ГЕРБ е такова –джуркат законите, както си желаят, в случай че използваме стилистиката на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Да не приказваме за законодателната самодейност на Десислава Атанасова, подкрепена от бореца против шума Валери Симеонов за намордниците на кучетата и повишените санкции. Попитана за какво отново небрежно, без да са разговаряли най-малко с един кучкар, да не приказваме за специалисти и НПО-та, депутати от ГЕРБ внесоха в Народното събрание това недомислие, Атанасова в типично неин жанр и с самоувереност отговори: "Това е законовия отговор на протичащото се ". Много малоумен отговор.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР