Българският отбор BookvAR спечели първия Балкански хекатон “Преодоляване на дигиталните

...
Българският отбор BookvAR спечели първия Балкански хекатон “Преодоляване на дигиталните
Коментари Харесай

Българският отбор BookvAR спечели първия Балкански хакатон

Българският тим BookvAR завоюва първия Балкански хекатон “Преодоляване на цифровите граници на Балканите”, проведен от Представителството на Европейска комисия в България, Столична община, Асоциация за развиване на София, ДАЕУ, София Тех Парк и Уебит. В 24-часовото съревнование по шифроване се включиха общо 30 тима от 9 страни, като 24 съумяха да доближат до демо версия и най-малък жизнерадостен артикул, който да показват пред журито.

От деветте тима, класирали се на финала, концепцията на тим BookvAR за приложение за добавена действителност към образователните принадлежности завоюва най-голяма поддръжка от страна на журито и разумно завоюва огромната премия на надпреварата по програмиране – 5000 евро, обезпечени от А1, присъединяване в Европейската седмица на кодирането в Брюксел по покана на еврокомисаря Мария Габриел и 500 евро от Министерството на образованието и науката.



На второ място се класира различен български тим – ХРNСТО - с геймифицирано приложение за монетизация на положителни каузи – в случай че кръводаряваш, засаждаш дървета или правиш друго публично потребно дело, печелиш виртуална валута, която се осребрява посредством достъп до общински услуги като паркиране, вход за музеи и концерти. За тази си разработка тим ХРNСТО бе насърчен с премия на стойност 2500 евро от Столична община.

Трети в първия Балкански хекатон стана екипът " Болкан Рикънект " от Сърбия с интернет платформа за електронна търговия за продуктите на занаятчии от Балканите.

В рамките на хекатона бяха раздадени и няколко специфични награди. “Зелена София” награди с 500 евро тим Уейст Хейт Мап от Македония за приложение за докладване на нерегламентирано изхвърляне на отпадък. Наградата на Асоциация за развиване на София – стипендия за образование в новата Иновационна софийска лаборатория, акредитирана към СУ “Св. Кл. Охридски” - беше присъдена на момичешкия тим Уинърс от учебно заведение “Баба Тонка”, гр. Русе. Представителството на Европейска комисия пък предложения състезателите от 5 тима: Споко, Хъшове, Уейст Хейт Мап, БМПКП и ХРNСТО, да посетят Брюксел и европейските институции през септември.



Иначе качествените разработки надалеч не се ограничиха с призьорите в другите категории. Отбор “Етириал” от Косово да вземем за пример създаде мобилно приложение за “умно семейство” – за систематизиране на дилемите и увещание на отговорностите на всеки, за извършване на покупки, за заплащане на сметки и фамилно бюджетиране. “Суифт” от Македония пък създаде виртуален административен помощник – приложение, основано на месинджър, за връзка с локалните управляващи - жителите могат да задават въпроси и получават отговори благодарение на изкуствен интелект.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР