Българският опит и политики в прилагането на програми за градско

...
Българският опит и политики в прилагането на програми за градско
Коментари Харесай

Иновациите и дигитализацията в помощ на развитието на градовете

Българският опит и политики в използването на стратегии за градско развиване и интелигентни градове бе показан пред Комитета по градско развиване, жилищна политика и ръководство на земята на Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Европа. В интервала 2-4 октомври в Женева, Швейцария, се организира 80-тата сесия на Комитета. Страната ни бе показана от зам.-министъра на районното развиване Деница Николова.

Николова означи, че за България устойчивото градско развиване и въвеждането на интегрираните тактики за развиване на териториите са основа за използване на районната политика, насочена към понижаване на териториалните и районни разлики. Тя означи, че световните мегатрендове въздействат върху обществото и стопанската система, като трансформират метода, по който хората живеят и работят в градските, районните и локалните общности, като те не могат да се превъзмогнат без съдействие сред обособените управляващи.

Николова обърна внимание на значимостта на другите общи платформи и мрежи, в които вземат участие представители на локалните и районни управляващи. Според нея е значимо да се заобикаля дублирането на структури и механизми посредством увеличение на административната тежест на локално равнище. „ Трябва да подсигуряваме по-добра съгласуваност и продан сред към този момент съществуващите платформи, с цел да допринесем по-добре насочена и градивна полемика по отношение на устойчивостта на градовете, нуждата от по-силно приобщаване на градските заинтригувани страни, както и да се ускори връзката сред националните и локалните управляващи за реализиране на задачите “, сподели още заместник-регионалният министър и добави, че би трябвало да подсигуряваме ефикасна съгласуваност и по-добро взаимоотношение сред националните и локалните управляващи.

Деница Николова подсети, че България взе участие в Градския дневен ред на Европейски Съюз, където е построено сполучливо съдействие сред националните, районните и локалните управляващи. „ В рамките на актуалната Оперативна стратегия „ Региони в растеж” 2014 - 2020 година работим взаимно с българските общини, като избираме и прилагаме интегрирани вложения, с цел да отговорим по-добре на локалните потребности и провокации. Същият метод на присъединяване ще бъде прибавен в идващия програмен интервал 2021 - 2027 година Стремим се да регионализираме метода за териториални вложения. Това би ни разрешило да увеличим дейното присъединяване освен на локалните управляващи във връзка с идентифицирането на потребностите и провокациите, само че и на други заинтригувани страни, в това число обществени сътрудници, Неправителствени организации, гражданско общество и регионални шефове. Общата цел е да се излезе отвън административните граници на градовете, тъй че да се реализира по-добро териториално развиване, употребявайки характерния капацитет и запаси на по-големите територии. “

Зам.-министърът обърна внимание, че технологиите, нововъведенията и дигитализацията във всички браншове ще оказват помощ да развием по-добро и дейно стабилно градско развиване, защото те са спомагателен тласък за основаване на стопански напредък и приобщаване.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР