Българският олимпийския комитет (БОК) обяви началото на програма, която ще

...
Българският олимпийския комитет (БОК) обяви началото на програма, която ще
Коментари Харесай

Европейска програма ще подготвя спортисти за живота след състезанията

Българският олимпийския комитет (БОК) разгласи началото на стратегия, която ще има за цел да увеличи следкариерната подготовка на спортистите. Проектът Smart Sport е финансиран по стратегия Еразъм+ спорт на Европейската комисия и негов началник е БОК,Партньори са Институтът за спортни науки към Университета на Виена, Университетът Отто декор Гюрике в Магдебург, Македонският олимпийски комитет и Европейската асоциация за академични спорт, основана в Словения.

" Това ще бъде извънредно скъп артикул за спортисти в края на спортната им кариера или към този момент прекратили дейния си спортен живот. Вярваме, че посредством него повече наши заслужили спортисти ще могат да покачат своите квалификации и обучение, по този начин нужни им след нелекия житейски преход ", сподели генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Основна цел на плана ще бъде създаването на просветителни модули за елитни спортисти и треньори, за да се покачат техните софтуерни умения, да се улесни професионалния им път след привършване на дейната спортна кариера. В рамките му ще бъде основана и онлайн платформа, която ще дава за прилагане логаритмите на всички най-хубави практики и политики за професионално образование.

Ще се подчертава върху свързването на бизнеса, спортните експерти и спортистите с цел да им се помогне да израснат дружно, употребявайки смарт технологиите, изясняват от олимпийския комитет.

В международен мащаб една от петте аргументи за банкрут на спортистите след края на дейната кариера е точно неналичието на практикчески познания в друга сфера, които да оказват помощ при започване на работа.

" В свое изявление някогашният международен първенец при супертежките професионални боксьори Владимир Кличко неотдавна посочи, че 90% от елитните състезатели изпитват финансови компликации на петата година след отхвърли си от дейния спорт. Проектът на БОК е ориентиран към това, сходни земетресения да бъдат преодолявани по-лесно и бързо, " сподели Кристияна Казанджиева един от ръководителите на плана.

Smart Sport e първият по рода си план на БОК. Неговата дълготрайност ще бъде две години, а общата стойност е 400 хиляди евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР