Българският олигарх Делян Пеевски е изградил голяма медийна империя. Чрез

...
Българският олигарх Делян Пеевски е изградил голяма медийна империя. Чрез
Коментари Харесай

”Репортери без граници”: Пеевски владее разпространението на печата в България

Българският олигарх Делян Пеевски е построил огромна медийна империя. Чрез своята Нова българска медийна група той упражнява непрогледен надзор върху ежедневни вестници, телевизионни канали и новинарски уеб сайтове.
Това се споделя в новият отчет на " Репортери без граници ", озаглавен " Вестниците, които в никакъв случай не идват ".

Наред с другите образци от света, материалът за България е отдаден на тоталния монопол на предприемача, като показва, че държавни и частни секторни монополи дефинират разпространяването на печата в страната.

Международната организация показва, че през последните две години трима от най-известните карикатуристи в България се опълчват на монопола на олигарха върху разпространяването на пресата. През 2017 година Чавдар Николов, Чавдар Георгиев и Христо Комарницки започва нов язвителен седмичник, наименуван Прас-Прес, като " прас " идва от прасе. Любимите им цели са министър председателят Бойко Борисов, основният прокурор Сотир Цацаров и най-богатият политик на България Делян Пеевски, който изкарва парите си от тютюн и строителство, както от построената от него огромна медийна империя. Чрез своята Нова българска медийна група той упражнява непрогледен надзор върху такива водещи български ежедневници като „ Телеграф “ и „ Монитор “, както и телевизионни канали и уеб страници за вести. Чрез свои представители, този 39-годишен олигарх управлява и частната компания за разпространяване на пресата, Националната организация за разпространяване

В публикацията, отдадена на България, се споделя и по какъв начин още с излизането на първия брой на карикатуристите (водещата подигравка е на премиера Бойко Борисов в едно легло с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова) излиза наяве, че разпространяването е блокирано. Дистрибуторът, член на Националната организация за разпространяване, отхвърли да го популяризира и се опита да прикрие съществуването му. Тази случайна конфискация шокира български медии и даже проправителствени вестници поддържат изданието, поради правилата за независимост на словото.

Изданието сега се продава единствено от нетрадиционни търговски обекти като кафенета, книжарници, художествени галерии и даже магазини за хардуер, само че продажбите са към момента са единствено към 5 000 броя на месец, показват още „ Репортери без граници “.

Организацията слага във фокуса на вниманието Делян Пеевски не за първи път. В „ Медийните олигарси си пазарят “ за него се споделя: „ С помощта, на майка си младият български олигарх Делян Пеевски основава сенчеста медийна империя, с цел да заплашва по-успешно и да унижава своите критици. Това се оказва сполучлива тактика. Пеевските медии упражняват политическо въздействие, макар честите обвинявания в корупция и спор на ползи. "

" Репортери без граници " все по-често сигнализира за задълбочаващите се проблеми с медийната среда в България - вижте ТУК и ТУК.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР