Българският офис на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) предложи безплатни

...
Българският офис на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) предложи безплатни
Коментари Харесай

АЕЖ-България обвини прокуратурата в опит да цензурира медиите

Българският офис на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) предложи безвъзмездни курсове по медийна просветеност за нуждаещите се в управлението на прокуратурата. Офертата бе отправена след няколко дни, в които шефовете на държавното обвиняване оповестиха война на медиите, критикуващи единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев.
Самият Иван Гешев, подсилен от настоящия му шеф Сотир Цацаров, първо заплашиха да отговорят на критиците с "всички разрешени от закона средства ". Това звучи като директна опасност поради голямата им власт да постановат наказателна принуда, която е съпроводена от цялостна безотговорност.
В сряда Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, отпред с Цацаров, потегли да води война с "Капитал " поради коментарен текст за Гешев. Смущаващ бе апелът на колегията към медиите да обезпечат "толерантна " среда за нейния любимец. Часове по-късно прокуратурата нарочи сериозна обява във вестник "Сега ", отдадена на новия началник на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров. В случая с вестник "Сега " прокуратурата даже си разрешава да лъже публиката, че зад журналистическия материал стоят обвинени лица.
АЕЖ-България счита, че прокуратурата се пробва да лимитира свободата на словото.
"Всекидневните офанзиви от страна на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, Прокуратурата на Република България и Асоциацията на прокурорите към медии, които си разрешават да бъдат сериозни във връзка с течащата процедура за одобряване на Иван Гешев като основен прокурор, не просто будят неразбиране, само че са и рисков опит за налагане на цензура ", се споделя в позицията на организацията.
АЕЖ добавя, че "истеричният жанр " на прокуратурата "не е безопасен и съставлява заплаха за демокрацията в страната ". Журналистическата асоциация дефинира настояването на Прокурорската гилдия за "толерантно " отношение на медиите към Иван Гешев като цялостно недоумение на ролята на медиите в демократичното общество.
"Подобен апел демонстрира надълбоко недоумение на ролята на публицистиката и въобще на философията на демократичното устройство на страната. Медиите неслучайно се дефинират като “куче пазач” на демокрацията. Едно демократично общество е невероятно, както без разделяне на управляващите, по този начин и без сериозни медии, които държат виновни представителите и на трите управляващи ", се споделя в позицията.
АЕЖ изяснява, че това недоумение може да бъде обяснено ненапълно с визията, основана от изкривената медийна среда в страната.
"Това, че медийни групи, близки до властта, непрекъснато величаят мощните на деня, громят всички техни критици и единственият метод представител на ръководството да попадне под рецензията им, е в случай че загуби позиции, не значи, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт. Напротив, фактът, че една от най-важните позиции в страната ще бъде заета без детайл на състезателност – след изтъкване на един-единствен претендент, би трябвало да е мощен тласък за всяка една уважаваща се медия за следствия, мнения и разбори, по отношение на кадровата политика в прокуратурата. Категорично недопустимо е сходни изцяло закономерни материали да провокират заплашителни реакции от страна на орган като прокуратурата ", добавя организацията.
АЕЖ припомня, че тази неправилна медийна политика се постанова от Иван Гешев. Поради това апелът към Висш съдебен съвет е "да преразгледат решението си за номинация на Гешев и в духа на демокрацията да подсигуряват процедура, учредена на състезателност ".
За да увери прокуратурата в своята доброжелателност, АЕЖ – България предлага да провежда и специфични образования за прокурори по медийна просветеност.
"Смятаме, че това познание ще бъдe потребно за представители на Прокуратурата на Република България и сме подготвени да го споделим с тях, в името на публичния интерес ", споделя журналистическата организация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР