Българският неонацистки марш, който се провежда ежегодно в столицата София

...
Българският неонацистки марш, който се провежда ежегодно в столицата София
Коментари Харесай

Израелски сайт: Неонацисткият Луков марш ще се проведе утре, въпреки че беше забранен от Борисов и Фандъкова през 2021 г.

Българският неонацистки марш, който се организира годишно в столицата София от 2003 година, ще се състои, макар че беше неразрешен преди този момент, оповестява израелският уебсайт.

„ Луков марш ” се провежда от крайнодесни групи. Състои се от факелен марш в чест на Христо Луков, лидер на съюзения с нацистите Съюз на българските национални легиони по време на Втората международна война, напомня изданието.

През 2021 година кметът на София Йорданка Фандъкова и тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов работиха с органите на реда, с цел да забранят провеждането на крайнодесния марш, се споделя в публикацията.

Европейският еврейски конгрес (EJC) осъди тазгодишното шествие, планувано за 25 февруари, и прикани всички равнища на ръководство да вкарат възбрана.

„ Призоваваме локалните и националните управляващи в България да забранят идния плануван неонацистки Луков марш в София, както направиха през 2021 година Това ужасяващо събитие предизвиква расизма и антисемитизма и не би трябвало да се толерира в европейска столица “, сподели EJC.

Посолството на Израел в България прикани българските управляващи в Twitter да забранят провеждането на Луков марш.

„ Луков марш е неонацистко шествие в чест на човек, пропагандирал антисемитизъм, ксенофобия, език на омразата и идеологически застанал зад депортирането на евреи от управляваните от България територии към лагерите на гибелта “, се споделя в известието на посолството.

През февруари 2022 година четири български политически партии осъдиха годишния неонацистки марш, а през 2018 година Световният еврейски конгрес връчи на тогавашния министър председател Борисов петиция, подписана от 175 000 души по света, с искане българското държавно управление да наложи административна възбрана на шествието.

Българската прокуратура даде обещание, че ще работи с други чиновници, с цел да спре тазгодишното шествие, в това число да организира среща със софийските депутати, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, написа в публикацията.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР