Българският научноизследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий ще участва

...
Българският научноизследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий ще участва
Коментари Харесай

Подготвят изследователския ни кораб за мисия до Антарктида

Българският научноизследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий " ще взе участие в полярни задача до Антарктида, първата от която се планува да бъде в края на идната година. В момента плавателният съд се приготвя за плаването до Ледения континент.

За да взе участие в експедицията, капитанът на кораба Николай Данаилов беше на особено образование в Аржентина. Там той трябваше да научи всичко належащо за корабоплаване при рискови условия.

" Първият курс беше запознаване с документи, които касаят полярната навигация и плаването в ледени условия, а вторият курс беше ориентиран на практика ", споделя кап. II сан Николай Данаилов, пълководец на НИК “Св. Св. Кирил и Методий”.

Преходите в ледови условия и предпазването на кораба от обледеняване са едни от главните провокации при сходно корабоплаване.

" Със сигурност е мъчно, сътрудниците които преподаваха на курса, бяха командири на аржентинския ледоразбивач “Алмиранте Иризар”. И дръзвам да настоявам, че техният опит беше много потребен
за това да разширя своя кръг от знания. ", добавя капитанът.

В момента корабът “Свети Свети Кирил и Методий” се приготвя интензивно, с цел да извърши своята задача в края на другата година. С плавателния съд ще бъдат доставени значими товари и техника в поляната ни база на остров “Ливингстън”.

Капитан Николай Данаилов изясни, че ще спомогне за построяването на научна лаборатория на нашите полярници, тъй че да се правят изцяло ползотворни и качествени полярни проучвания.

По време на плаването на кораба ще има 20 души екипаж, като е планувано място и за боен доктор, който ще дава отговор за здравето на моряците.

" Този транспортен съд ще стигне до остров “Ливингстън” неведнъж, ще премине няколкократно проливът “Дрейк”, ще премине през пролива “Брансфийлд”, ще подхожда към остров Кинг Джордж, Ливинстън и Десепшън, и се надявам да слезе и още по-южно до 70 градус.”, споделя кап. Данаилов.

Досега капитан Николай Данаилов не е плавал в открития океан, само че се надява с добра подготовка за себе и екипажа, да се оправи сполучливо и с това предизвикателство. Преходът от Варна до Южния полюс ще отнеме близо месец с две прекъсвания.

Репортер: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР