Българският национален отбор по волейбол изпусна златна възможност да се

...
Българският национален отбор по волейбол изпусна златна възможност да се
Коментари Харесай

Петгеймов трилър с Бразилия отдалечи волейболистите от мечтата за олимпиада

Българският народен тим по волейбол изпусна златна опция да се класира за олимпийските игри в Токио, откакто загуби извоюван мач с Бразилия. Българските играчи позволиха проваляне с 2:3 (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15), макар че водеха 2:0 и имаха задатък в третата част.

Преди над 6000 фенове във Варна възпитаниците на Силвано Пранди демонстрираха добра игра, само че след някои неточности се пречупиха и рухнаха.

Тимът се готвеше цяла година за решителната подготовка, на която бяха хазаин, като за задачата беше жертвано и присъединяване в Лигата на нациите.

Българските волейболисти се бореха за първо присъединяване на олимпиада от 2012 година, когато приключиха четвърти. През 2016 година България не взе присъединяване в Рио де Жанейро.

За Токио 2020 се класирa спечелилият в квалификацията. Българският тим ще има втора, само че доста сложна опция посредством континенталната подготовка.

След двата мача в петък и събота, в които използваше разнообразни сформира, Силвано Пранди заложи на нови промени за третата среща. Той даде късмет на Мартин Атанасов, който впечатли в срещата с Пуерто Рико, а Николай Пенчев и Виктор Йосифов се завърнаха, откакто бяха получили отмора.

Българските волейболисти започнаха доста мощно срещата, изключително с положителни изяви на Атанасов в офанзива. Посрещачът играеше със самочувствие и изигра няколко сложни топки. На обсада българският състав също беше постоянен.

 Петгеймов трилър с Бразилия отдалечи волейболистите от фантазията за олимпиада
© fivb.org

Тимът взе безапелационен задатък при втората техническа пауза и изглеждаше, че протоколно ще затвори първата част, повеждайки с 21:17. Стигна се до няколко неточности на българите и серия от точки за Бразилия, а също така повтаряне демонстрира допиране на мрежата от Атанасов, което донесе и нова точка за противника.

Все отново с повече темперамент българите измъкнаха гейма с 25:23 след доста продължителна борба.

Втората част не стартира по най-хубавия метод, откакто още във второто разиграване Тодор Скримов се контузи. Посрещачът беше настъпен от Йоланди Леал при приземяване и десният му гален поддаде, поради което Скримов беше заменен от Розалин Пенчев.

Това не се отрази на българските волейболисти, които продължиха да играят доста безапелационно. При първата техническа пауза преднината им беше 8:6, след което последователно започнаха да я усилват, с цел да се стигне до четири при второто спиране.

Олимпийският първенец нямаше отговор и до края на гейма България не разреши бразилците да се приближат рисково, затваряйки частта с 25:19. Това приближи волейболистите на Силвано Пранди единствено на гейм от присъединяване на олимпийските игри.

 Петгеймов трилър с Бразилия отдалечи волейболистите от фантазията за олимпиада
© fivb.org

Тимът стартира доста добре и в третия гейм, като водеше с четири точки при първото спиране. Разликата беше стопена по-късно, само че при втората пауза българите още веднъж водеха с две точки. Стигна се до огромна драма в края на гейма, замяна на доста точки и промяна на водачеството, само че най-после Бразилия сподели по-здрави нерви и го измъкна с 32:30 след близо 40-минутна борба.

Драматично изгубеният трети гейм за отрази на българските волейболисти. Те изгубиха инерцията си, започнаха да играят по метод, комфортен за противника и това оказа помощ на Бразилия да поведе. Олимпийските първенци натрупаха преднина, а виждайки че геймът ще бъде изгубен Пранди извади титулярите да почиват за очертаващия се тайбрек.

Бразилците затвориха гейма 25:16 и вкараха срещата в решителна пета част.

 Петгеймов трилър с Бразилия отдалечи волейболистите от фантазията за олимпиада
© fivb.org
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР