Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-тото

...
Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-тото
Коментари Харесай

България със златен и два сребърни медала от Международната Менделееевска олимпиада

Българският народен тим по химия се показа сполучливо на 53-тото издание на Международната Менделееевска олимпиада в Санкт Петербург. Той завоюва един златен и два сребърни медала, съобщи bTV.

Отборът на България бе показан от учениците, класирали се на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия.

Златен орден получи Камен Петров, възпитаник от XII клас на НПМГ " Акад. Л. Чакалов " в София, а сребърните медали бяха за Дамян Францов от XI клас на СМГ " Паисий Хилендарски "  в София и Евгени Стателов от XII клас на ЕГ " Пловдив " в Пловдив. В тима взе участие още и Кристиян Вилхемов от XI клас НПМГ " Акад. Л. Чакалов " в София. Ръководители на тима бяха доцент доктор Христо Чанев и гл. ас. доктор Даниела Цекова.

Тази година олимпиадата се организира в Санкт Петербург. В надпреварата участваха 150 младежи от 29 страни от Европа, Азия и Африка. В конкуренцията за първи път се включиха Австрия, Иран, Китай, Сирия, Словакия, Хърватия и Чехия.

Български възпитаници станаха призьори и на олимпиадата по естествени науки в Португалия. Петър Жотев от Софийската математическа гимназия, Красимир Масларов от Националната природо-математическа гимназия и Александър Проданов от Профилираната природо-математическа гимназия в Казанлък завоюваха сребърни медали.

Бронзови медали завоюваха Виктор Гилин от Националната природо-математическа гимназия, Павел Николов от Математическа гимназия " Акад. Кирил Попов "  в Пловдив и Васил Николов от Първа частна математическа гимназия в София.

Български възпитаници вземат участие в олимпиадата за 12-а поредна година. Една от главните цели на самодейността е да подтиква работата с даровити деца от европейската общественост, да развива умения за работа в екип и решение на теоретични и на практика задания в региона на естествените науки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР