Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-то

...
Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-то
Коментари Харесай

Български ученици спечелиха медали на олимпиади в Санкт Петербург и Португалия

Българският народен тим по химия се показа сполучливо на 53-то издание на Международната Менделееевска олимпиада в Санкт Петербург, като завоюва един златен и два сребърни медала, оповестиха от МОН. Българският тим, който взе участие за петнадесети следващ път в олимпиадата, бе показан от учениците, класирали се на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия.

Златен орден получи Камен Петров, възпитаник от XII клас на НПМГ “Акад. Л. Чакалов ”, гр. София, а сребърните медали бяха за Дамян Францов от XI клас на СМГ „ Паисий Хилендарски ” – гр. София, и Евгени Стателов от XII клас на ЕГ “Пловдив ”, гр. Пловдив. В тима взе участие още и Кристиян Вилхемов от XI клас НПМГ “Акад. Л. Чакалов ”, гр. София. Ръководители на тима бяха доцент доктор Христо Чанев и гл. ас. доктор Даниела Цекова. Тази година олимпиадата се организира в град Санкт Петербург, Русия. В надпреварата участваха 150 младежи от 29 страни от Европа, Азия и Африка. В конкуренцията за първи път се включиха Австрия, Иран, Китай, Сирия, Словакия, Хърватия и Чехия.

Три сребърни и три бронзови медала пък завоюваха български възпитаници на съревнование в Португалия. Петър Жотев от Софийската математическа гимназия „ Паисий Хилендарски ”, Красимир Масларов от Националната природо-математическа гимназия, и Александър Проданов от Профилираната природо-математическа гимназия в Казанлък завоюваха сребърни медали на XVII-тата олимпиада по естествени науки на Европейския съюз EUSO, която се организира в Алмада, Португалия. Бронзови медали завоюваха Виктор Гилин от Националната природо-математическа гимназия, Павел Николов от Математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов “ в Пловдив и Васил Николов от Първа частна математическа гимназия в София. Олимпиадата се организира във Факултета по естествени науки и технологии на Лисабонския университет NOVA в два кръга, а България взе участие с два тима по трима възпитаници на възраст по-малка от 17 години, според регламента на надпреварата.

Участниците решаваха екипно пробни задания с проучвателен темперамент, свързани с качествата на корка като естествен материал, и потреблението на ресурсите на океана за извличане на сила и за запазване на природата. Български възпитаници вземат участие в EUSO за дванадесета поредна година. Една от главните цели на самодейността е да подтиква работата с даровити деца от европейската общественост, да развива умения за работа в екип и решение на теоретични и на практика задания в региона на естествените науки. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР