Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-то

...
Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-то
Коментари Харесай

Български ученици спечелиха медали на олимпиади в Русия и Португалия

Българският народен тим по химия се показа сполучливо на 53-то издание на Международната Менделееевска олимпиада в Санкт Петербург, като завоюва един златен и два сребърни медала, оповестиха от МОН.
Българският тим, който взе участие за петнадесети следващ път в олимпиадата, бе показан от учениците, класирали се на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия.
Златен орден получи Камен Петров, възпитаник от XII клас на НПМГ " Акад. Л. Чакалов ", гр. София, а сребърните медали бяха за Дамян Францов от XI клас на СМГ „ Паисий Хилендарски " - гр. София, и Евгени Стателов от XII клас на ЕГ " Пловдив ", гр. Пловдив.
В тима взе участие още и Кристиян Вилхемов от XI клас НПМГ " Акад. Л. Чакалов ", гр. София. Ръководители на тима бяха доцент доктор Христо Чанев и гл. ас. доктор Даниела Цекова. Тази година олимпиадата се организира в град Санкт Петербург, Русия.
В надпреварата участваха 150 младежи от 29 страни от Европа, Азия и Африка. В конкуренцията за първи път се включиха Австрия, Иран, Китай, Сирия, Словакия, Хърватия и Чехия.019г.
Три сребърни и три бронзови медала пък завоюваха български възпитаници на съревнование в Португалия. Петър Жотев от Софийската математическа гимназия „ Паисий Хилендарски ”, Красимир Масларов от Националната природо-математическа гимназия, и Александър Проданов от Профилираната природо-математическа гимназия в Казанлък завоюваха сребърни медали на XVII-тата олимпиада по естествени науки на Европейския съюз EUSO, която се организира в Алмада, Португалия.
Бронзови медали завоюваха Виктор Гилин от Националната природо-математическа гимназия, Павел Николов от Математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов “ в Пловдив и Васил Николов от Първа частна математическа гимназия в София. Олимпиадата се организира във Факултета по естествени науки и технологии на Лисабонския университет NOVA в два кръга, а България взе участие с два тима по трима възпитаници на възраст по-малка от 17 години, според регламента на надпреварата.
Участниците решаваха екипно пробни задания с проучвателен темперамент, свързани с качествата на корка като естествен материал, и потреблението на ресурсите на океана за извличане на сила и за запазване на природата.
Български възпитаници вземат участие в EUSO за дванадесета поредна година. Една от главните цели на самодейността е да подтиква работата с даровити деца от европейската общественост, да развива умения за работа в екип и решение на теоретични и на практика задания в региона на естествените науки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР