Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-ото

...
Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-ото
Коментари Харесай

Националният ни отбор по химия с 3 медала от Менделеевската олимпиада в Русия

Българският народен тим по химия се показа сполучливо на 53-ото издание на Международната Менделееевска олимпиада в Санкт Петербург, Русия, като завоюва един златен и два сребърни медала.

Нашият тим, който взе участие за петнадесети следващ път в олимпиадата, бе показан от учениците, класирали се на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия. Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Златен орден е получил Камен Петров, възпитаник от 12-и клас на Националната природоматематическа гимназия /НПМГ/ " Акад. Л. Чакалов " в София, а сребърните медали са спечелили Дамян Францов от 11-и клас на Софийската математическа гимназия /СМГ/ " Паисий Хилендарски " в София, и Евгени Стателов от 12-и клас на Езиковата гимназия " Пловдив " в Пловдив. В тима е взел участие и Кристиян Вилхемов от 11-и клас на НПМГ " Акад. Л. Чакалов " в София. Ръководители на тима са доцент доктор Христо Чанев и гл. ас. доктор Даниела Цекова.

Състезателната стратегия на Менделеевската олимпиада тази година е включвала два теоретични и един на практика кръг. На първия научен кръг участниците са работили върху осем задания от разнообразни области на химията.

На втория научен кръг участниците са работили върху материал, структуриран в пет обособени области на химията - Неорганична, Органична и Аналитична химия, Физикохимия и Химия на живота и полимери. За всяка от тези области са били дадени по три задания. Всеки участник си е избирал задача от съответната област и е работил върху нея. Третият, практическият кръг, е синтез - превръщане конфигурацията алфа-аминокиселина и количественото й установяване посредством титриметрия. Максималната оценка, която участниците могат да получат, е 230 точки.

В олимпиадата в град Санкт Петербург са взели участие 150 възпитаници от 29 страни - от Европа, Азия и Африка. В конкуренцията за първи път са се присъединили Австрия, Иран, Китай, Сирия, Словакия, Хърватия и Чехия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР