Българският национален интерес ще бъде допълнително подсигурен, когато Северна Македония

...
Българският национален интерес ще бъде допълнително подсигурен, когато Северна Македония
Коментари Харесай

ЕАЦС: Ултимативен тон към Северна Македония носи сериозни рискове за интереса на страната ни

Българският народен интерес ще бъде в допълнение подсигурен, когато Северна Македония стане част от Европейски Съюз и наш съдружник в НАТО. Това се споделя в изпратена до медиите позиция на Евро-атлантическия център за сигурност по отношение на вероятното блокиране от страна на Република България на стартирането на договарянията на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

Ето какво се споделя в позицията:

"Българският народен интерес по отношение на Република Северна Македония е нейната самостоятелност, териториален интегритет и целокупност. Българският народен интерес ще бъде в допълнение подсигурен, когато Северна Македония стане част от Европейски Съюз и наш съдружник в НАТО, с цел да противостоим дружно против причинителите на нашите национални произшествия, които и през днешния ден съставляват екзистенциална опасност за стабилността на района.

За първи път след 1918 година геополитическата конюнктура разрешава Република България и Република Северна Македония да бъдат част от обща политическа общественост, основана на полезностите на демократичния свят и евро-атлантизма. Като българи не трябва да пропуснем този късмет. Народът на Северна Македония чака от България градивно отношение, а не вражеско размахване на пръст.

Противниците на този развой, от двете страни на границата, през годините построиха самобитна „ Балканска “ стена сред страни, споделящи обща история. Така те способстваха само за своите политически кариери и за ползите на сили отвън София и Скопие.

Простото политическо уравнение демонстрира, че безусловен звук от страна на политическия хайлайф в България носи съществени опасности за интереса на страната ни, на Република Северна Македония и на съдружниците и сътрудниците ни от Европейски Съюз и НАТО:

- Междудържавни връзки: Подобна изразителност води до намаляване ролята на България като фактор на непоклатимост и като водач в района. Очевидна е и неналичието на политическа визия за насърчаване и възстановяване на междудържавните връзки на основата на дълго упования и интернационално приет за сполучлив Договор за добросъседство. Политиците би следвало да улесняват работата на взаимната комисия по исторически и просветителни процеси, а не да я усложняват за вътрешнополитически дивиденти. Самият факт, че Гоце Делчев се празнува единствено в Република България и Република Северна Македония демонстрира безапелационната воля и памет на народите, само че и изисква политици, които да следват делото му.

Българското общество би трябвало да е изцяло решително, че в процеса на договарянията за присъединение към Европейски Съюз, България разполага с задоволително принадлежности при отваряне и затваряне на преговорните глави да ръководи отбраната на националния си интерес. Но в случай че сега спомогне за предизвикателство на политическа рецесия в Скопие, този интерес ще бъде съществено оскърбен в употребява на противостоящи страни.

- Геополитически: Подобна ултимативна позиция на България идва в навечерието на визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в района и съответно в Скопие. Като цел на дипломатическия тур се афишира битката с повишеното съветско въздействие в Западните Балкани. Усилията на Европейски Съюз и НАТО със започването на договарянията със Северна Македония и Албания са най-много за стабилизиране на Западните Балкани и намаляване на силите, които слагат сигурността на района под въпрос. С сходен безусловен звук България дава сигнал, че не е интегрален съдружник, който поддържа самодейностите на Европейски Съюз и Съединени американски щати в района, които начинания са в безапелационен български интерес.

- Вътрешнополитически в Северна Македония: Тази позиция дава поддръжка на антиевропейски сили вътре в Република Северна Македония, които поредно отсрочват започването на договарянията на Северна Македония с НАТО от 2006 година. Тези политически артисти получават непредвидена, за публиката, поддръжка. Тази поддръжка заплашва съществуването на настоящето държавно управление на Зоран Заев, което подписа историческите контракти за добросъседство с България и за името с Гърция, откриващи евро-атлантическия път пред Северна Македония.

- Вътрешнополитически в България: Подобни ултимативни позиции са разумни в предизборна конюнктура, само че остават неразбираеми и рискови от позиция на българския народен интерес. Изцяло осъзнаваме и се противопоставяме на злоупотребата с историята ни от Титовската анти-българска агитация в Македония, само че виждаме други принадлежности за прекратяването му в последващия преговорен развой на Северна Македония с Европейски Съюз.

Отстояването на българския народен интерес изисква отговорно държание пред предишното, само че и бъдещето на нашия народ. Сто години след подписването на мъчителния Ньойски контракт, българското общество ясно би трябвало да реши по какъв начин да не допусне страната ни да изпадне в сходна на тогавашната интернационална изолираност ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР