Българският народ май проспа голяма новина. Може би защото беше

...
Българският народ май проспа голяма новина. Може би защото беше
Коментари Харесай

Как президентът стана адвокат на петролния Дявол

Българският народ май проспа огромна вест. Може би тъй като беше обявена през уикенда. Новината е, че юначното служебно държавно управление е повалило в поза " сутерен " инфлационния дракон, а в ролята на положителния вестоносец влезе не какъв да е, а президентът.

" Искам да поздравя държавното управление за поредните старания за преодоляване на инфлацията в страната. От нощес цената на бензина е под 3 лв.. Това и намаляването на цената на газа с 30% са действителни резултати, реализирани с старания и доста работа. Когато едно държавно управление работи в полза на бизнеса и хората, резултатите са налице ”, разгласи с наяве удовлетворение президентът Румен Радев. Това се случи, откакто организира изненадваща среща с висшия мениджмънт на съветската компания " ЛУКойл ". После изясни на медиите, че е разискал с гостите усмиряване на цените на горивата и не щеш ли по бензиностанциите незабавно почнал ценопад.

След това бодро изявление обществените мрежи недоволно зажужаха: " Румен Радев от ден на ден заприличва на Бойко Борисов ". 

 

Петролът отвън фантазиите на президента

 

Пикът за бензина у нас бе в интервала 7-20 юли, когато междинната цена прескочи 3.40 лева за литър. Но от този момент праволинейно върви надолу  - изключително решително от началото на август, с цел да стигне 3.10 лева на 12 септември. Служебният кабинет е на работа от 2 август. Тогава междинните котировки на петрола бяха над 110 $ за барел. Сега цената е 95 $. Очевидно е, че пониженията следват логиката на пазарни фактори по целия свят и нямат нищо общо с идването на кабинета на Гълъб Донев, както нямат нищо общо и със странното свиждане на Радев с шефа на " ЛУКойл " Вадим Воробьов. Въпреки това президентът съвсем като Бойко Борисов приписа международните трендове като актив на назначения от него кабинет. И финтира неуместния факт, че до момента в който бензинът върви надолу, друго автогориво - метанът, чупи всевъзможни върхове и средната му цена към този момент е съвсем 6 лв. за кг (през юни бе 3.56 лева.).

Разбира се, на Радев му е мъчно да се състезава с неподражаемия Бойко Борисов в зрелищното жонглиране с числа и обстоятелства. " 30 дни откогато ги няма Киро и Асен, цените на бензина и нафтата падат с 30% при същата цена на барела. Работили са да ощетяват българския народ. Просто ги няма " Промяната " и се възстановява всичко в страната ", обясни водачът на ГЕРБ на среща с гласоподаватели в Ямбол.

Волностите на Борисов с числата и изводите даже няма смисъл да разясняваме - нито цената на барела е същата, нито нафтата е поевтиняла с 30%. Дори при бензина понижението за последните 3 месеца е само 6-7%. Но метаморфозата на президента си заслужава. Най-малкото тъй като сега той ръководи страната посредством назначения от него длъжностен кабинет.

 

Президентът на пазара

 

Срещата на президента с делегация на съветската компания " ЛУКойл " беше изненада, която остави противен усет. Още при започване на войната в Украйна режимът в Кремъл обяви България за неприятелска страна, откакто Европейски Съюз одобри серия наказания против агресора, а от 5 декември влиза в мощ съвсем цялостно петролно ембарго. Въпреки всичко това президентът Радев се настани с министрите си да обсъжда с лукойлци бъдещото съдействие, високата инфлация, както и възможните ограничения за потушаване на цените на горивата у нас. Цените и инфлацията напълно не са работа на президента. Още по-необичайно е президент и държавно управление да молят задгранична компания да им стане съюзник в борбата с високите цени.  Държавата би трябвало да основава условия за конкуренция, не да се пазари с една или друга компания. Отделно - въобще не е ясно в качеството си на какъв президентът договаря с една частна компания. По конституция президентът няма такива пълномощия, а в България към момента би трябвало да има разделяне на управляващите.

Срещата с руснаците малко припомня на сходен епизод преди години, когато бензинът отново бе поскъпнал застрашително и народът се бунтуваше. Тогава министър председателят Борисов приспа публиката с " джентълменско " съглашение с шефа на българския клон на " ЛУКойл " Валентин Златев за " заледяване " на цените. Междувременно интернационалните котировки на петрола поеха надолу и напрежението отшумя по чисто пазарни аргументи. Което не попречи на Борисов да се бие и до ден-днешен в гърдите за това " достижение ".

Сега обстановката е надалеч по-заплетена, тъй като Русия и Западът са в икономическа война. 

 

Президентът като юрист на " ЛУКойл "

 

Президентът Радев използва срещата с " ЛУКойл " за политреклама  - хората да видят по какъв начин той и държавното управление му " оправят " цените. Това е ясно, само че какво докара руснаците в София? Можем единствено да се досещаме. Известно е, че от 5 декември Европейски Съюз (почти) изцяло стопира вносът на съветски петрол.  Загубата на значими пазари ще е мъчителна за " ЛУКойл ", а оттова - и за приходите в съветския бюджет. България бе една от дребното страни, които съумяха да договорят изключение от глобите на Европейски Съюз - тъй като бургаският нефтохим бил привикнал да работи главно с нефт вид " Уралс " и му трябвало време да пренастрои инсталациите си за диверсификация. 

Вероятно от " ЛУКойл " са сондирали могат ли да разчитат на поддръжка от София за намаляване и за някакво заобикаляне на рестриктивните мерки (целта на Европейски Съюз със глобите е да понижи до вероятния най-малко приходите в съветската хазна от продажби на нефт и газ, с цел да се редуцира финансирането на безумната експанзия в Украйна). Явно в лицето на Радев имат съдружник, тъй като ден след срещата той дръпна апокалиптична тирада. " Как ще се отрази процесът на дерогация и ембарго на съветския нефт, който сега идва гладко, непосредствено пресичайки Черно море? Когато влезе ембаргото, ще трябват нови канали на доставка, прекосяване през проливите. Питайте политиците какъв брой се чака, при какви условия, какви нови големи складови наличия са нужни. Дали България въобще ще има рафинерия, дали ще остане производител на горива или в вероятност ще ги внася ", сподели президентът с явно отрицание към глобите на Европейски Съюз. И не пропусна да нападне предходния кабинет на Кирил Петков, че е подкрепил европейските наказания. На руските си посетители изясни, че срещата им с българското държавно управление е " добра опция, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат ограничения за стабилизиране на икономическата среда, за битка с инфлацията ".

Радев от дълго време е на власт, само че още не е научил, че не може по едно и също време строго да следваш пазарните механизми и в това време да се опитваш да потискаш цените с някакви ограничения. Пък и акционерите на " ЛУКойл " се вълнуват от облагите на компанията, не от инфлацията в България. Нелепо е да чакаме едрият съветски бизнес да помага на София да се справи с ценовите си проблеми. Освен в случай че не става дума за някаква договорка... От " ЛУКойл " очвидно имат нещо мислено, само че българската аудитория не бе осведомена. Вадим Воробьов единствено обясни, че следват три значими стадия – до 5 декември 2022 година, когато ще влезе в действие ембаргото на Европейски Съюз за съветския нефт, от 5 декември до 31 декември 2024 година, когато ще работи възбраната, и по-късно. „ За задачата изработихме ограничения за поддържане стабилността на стопанската система, съобщи мениджърът. Какви са ограниченията, е загадка.

 

Президентът като контра на Европейски Съюз

 

Парадоксалното е, че откакто се опита да натисне цените на бензина у нас с непазарни механизми, Румен Радев внезапно разкритикува ограниченията на Европейски Съюз за справяне с инфлацията и енергоцените като... непазарни. Ни в чеп, ни в ръкав, той съобщи, че нямало да допусне " българите да стоят на мрачно " - поне докато има служебно държавно управление. " България е производител и експортьор на електрическа сила и българите няма да стоят на мрачно. В момента Европа се пробва да предотврати общественото напрежение през тази зима и да се подсигурява политическо успокоение за сметка на жертването на пазарните механизми посредством въвеждане на ограничения, които са ни познати от едно по-далечно минало и с големи обезщетения, които за тази зима ще са добре пристигнали за европейските жители, само че с непредвидими последствия - за пазара, за европейската стопанска система, за нейната конкурентоспособност ", сподели той.

За големите обезщетения е прав, само че до момента не сме го чували да ги критикува, когато се раздават в България. Явно според  Радев ЕС не бива да " жертва пазарните механизми ", само че България кой знае за какво може да го прави. И е неразбираемо за какво си разрешава спекулации, че някой заплашва българите да стоят мрачно през зимата. Освен в случай че самичък не желае да размаха това " чучело " с вярата, че някой ще го подхване, а най-после той ще излезе като избавител.

Цялата тази тактичност нямаше да е изненада, в случай че беше приложена от Кремъл и подопечните й компании, които употребяват всякъв рекет и опасност, с цел да се измъкнат от хватката на наложените им ограничавания поради войната в Украйна. Но е неразбираема за президент на държава-членка на Европейски Съюз, подкрепила наказания против държава-агресор. Затова разумно породи въпросът - за кого играе Румен Радев?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР