Българският народ е достатъчно мъдър и не вярвам да се

...
Българският народ е достатъчно мъдър и не вярвам да се
Коментари Харесай

Филип Димитров: 10 ноември е просто дата, денят след падането на Берлинската стена

Българският народ е задоволително умен и нямам доверие да се отклоним на Изток от пътя, по който сме поели. Това съобщи в изявление за БГНЕС Филип Димитров, някогашен министър-председател /ноември 1991 – 30 декември 1992 г./ и ръководител на Съюз на демократичните сили /1990-1994 г./

БГНЕС: Къде Ви завари 10 ноември 1989 година? Как влязохте в Съюз на демократичните сили?

Филип Димитров: Завари ме на пишещата машина (тогава нямаше лаптопи). Беше въпрос на чест да участваш във всичко. Влязох естествено като член на няколко организации. Пишех устави на кого ли не. Като написах политическата декларация на Зелената партия, взеха че ме избраха за заместник-председател и по този начин се озовах на Кръглата маса.

БГНЕС: Каква е вашата оценка за 10 ноември – вътрешнопартиен прелом или …?

Филип Димитров: Десети ноември е просто дата. Денят след рухването на стената. Там полицията отстъпи и хората я сринаха. Комунизмът се пропукваше и за България вътрешнопартийният прелом беше първата огромна цепнатина. Нататък хората трябваше да го срутят. Това беше развой – дълъг и нелесен. Все отнякъде би трябвало да се брои.

БГНЕС: Кое е най-голямото достижение на Съюз на демократичните сили под ваше управление, и кое смятате за максимален крах?

Филип Димитров: Въведохме страната в изцяло друга орбита като освободихме пазара, собствеността и се декларирахме за присъединяване в западния (евроатлантическия) свят. При това без да се опетним с ексцесии като комунистическите. Иначе доста пари, хора и „ хрумвания “ се промъкнаха в новото време, само че това комай става при всяка гражданска война.

БГНЕС: Погледнато от през днешния ден, какво бихте трансформирали или запазили и доразвили във вашите политически дейности преди 30 години /1989-1994 г./?

Филип Димитров: Това зависи в немалка степен и от готовността на нацията, и от съотношението на силите е Народното събрание. Нас ни смъкнаха не тъй като не вършим нещо, а тъй като ни оповестиха за „ екстремисти “. Други пък желаеха да се държим „ по-твърдо “.

БГНЕС: Какъв съвет бихте дали на днешните политици?

Филип Димитров: Не бих давал препоръки никому. Важното за една народна власт е кого избират хората. Но да си ругаеш нацията, че не избирала вярно или достоверно е по-скоро смешно.

БГНЕС: Бихте ли претърпели всичко още веднъж, в името на България?

Филип Димитров: Не бих желал да звучи помпозно, само че мисля, че не съм се трансформирал значително. Е, в действителност към този момент съм по-стар…

БГНЕС: Кои са най-големите провокации пред България през днешния ден?

Филип Димитров: Имаме всички шансове да продължим (естествено с битки, кавги и сътресения) по пътя, който сме избрали. Мисля, че в последните години резултатите от следването на този път са явни, без значение от многото недоволства, циврене и несъмнено действителни проблеми. Страшното е да не свърнем от този път, я на изток, я на ляво (и двете понятия са естествено условни), само че мисля, че макар многото нелепости, които всекидневно се изговарят по адрес на нацията ни, тя е задоволително мъдра, с цел да не го допусне.

БГНЕС: Каква би трябвало да бъде политиката на София на Балканите и Европа? Трябва ли да продължим да оказваме поддръжка на Македония?

Филип Димитров: Имаме си държавно управление и във външната политика е добре да приказваме с един глас. Лично аз съм посочил задоволително ясно, че почитам македонския избор, имам вяра в положителните връзки и не намирам за умно да се цупя, даже от македонска страна да се чуе нещо, с което не съм склонен. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР