Българският министър на отбраната Стефан Янев трябваше да напусне поста

...
Българският министър на отбраната Стефан Янев трябваше да напусне поста
Коментари Харесай

Le Figaro: Българският министър на отбраната е изпратен в оставка заради нежеланието му да говори за „война“

Българският министър на защитата Стефан Янев трябваше да напусне поста си поради това, че прикани да не се употребява думата " война " във връзка с съветската спецоперация в Украйна, написа Le Figaro. Преди това той се противопоставяше на разполагането на бойци от НАТО на територията на България, позиция, която съперниците му нарекоха проруска и несъответстваща.

Българският министър председател Кирил Петков разгласи уволнението на министъра на защитата Стефан Янев поради това, че не се е произнесъл за спора в Украйна и не е употребявал думата " война ", написа Le Figaro.

„ Никой няма право на лична външна политика, изключително по време на рецесия “, сподели Петков. По неговите думи, Европейският съюз в този момент е обединен в позицията си, повече от всеки път. Той също по този начин укори своя министър на защитата, че назова протичащото се в Украйна " интервенция " на съветските военни.

Янев преди този момент осъди „ неприемливата експанзия на Москва “, само че прикани „ да не се употребява с лека ръка думата „ война “, която даже президентът Путин не употребява. Освен това през декември той се разгласи срещу приемането на бойци от НАТО на българска територия, опасявайки се, че това ще усили напрежението в района.

В България мнозина по-късно желаеха неговата оставка, наричайки сходно държание " несъответстващо ", - съответната петиция събра хиляди подписи.

От своя страна Янев разгласява във Facebook предизвестие против решения, които са рискови за страна, „ която не заслужава да бъде пожертвана в играта на великите сили “. Той направи сходни изказвания, откакто Европейският съюз даде обещание военна помощ на Украйна.

Le Figaro отбелязва, че България е запазила културни и исторически връзки с Русия, а също по този начин е подвластна от съветските енергийни доставки.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР